Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Maeștri uitați ai artei indiene, în licitație la Sotheby’s

Maeștri uitați ai artei indiene, în licitație la Sotheby’s

Picturi remarcabile care prezintă flora și fauna Indiei, inclusiv o lucrare cu o barză care mănâncă un melc deținută la un moment dat de Jackie Kennedy Onassis, vor fi scoase la licitație, la finalul lunii octombrie, de casa Sotheby’s, aceasta fiind prima sa vânzare dedicată școlii Company sau Patna.

Patna este un stil de pictură dezvoltat în India secolului XVIII, ca răspuns la preferințele britanicilor din East India Company. Stilul a apărut în Murshidabad, Bengalul de Vest, apoi s-a răspândit în alte centre ale comerțului britanic, intre care Delhi și Patna.

Picturile erau executate în acuarele pe hârtie ori mică și subliniau, în general, viața cotidiană din țară și natura.

Licitația de la Sotheby’s aduce în prim-plan artiști indieni trecuți cu vederea, dar considerați astăzi maeștri uitați.

În secolele 18 – 19, oficialii de la East India Company le comandau să picteze animale, plante, arhitectura și oamenii pe care îi întâlneau. Obiectivul era acela ca britanicii de acasă să vadă ceea ce ei observau în India.

Zeci de ani, aceste tablouri au fost atribuite celor care le-au comandat, și nu artiștilor. Însă acest lucru a început să se schimbe.

Anul trecut, la Londra, expoziția „Forgotten Masters” a fost un punct important în acest sens. Șapte dintre picturile prezentate atunci, din colecției dealerului american Carlton Rochell, se numără între cele 29 de loturi care alcătuiesc licitația de la finalul lunii octombrie, intitulată „In an Indian Garden”.

Cel mai cunoscut album al școlii de pictură Company a fost comandat de Sir Elijah și Lady Impey, care au creat o menajerie de animale în grădina lor din Calcutta.

Câteva dintre lucrările cuprinse în albumul Impey se află în colecții precum V&A Museum din Londra și Metropolitan Museum of Art din New York.

Lucrările din licitație au o valoare estimată la peste 300.000 de lire sterline.

Ele vor fi expuse la New York, între 17 și 20 septembrie, apoi la Hong Kong, între 7 și 11 octombrie, și Londra, între 22 și 26 octombrie, înainte de a fi licitate, pe 27 octombrie.

Foto: lucrare de Shaykh Zayn Al-Din, credit: Company School, Sotheby’s