Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mari lucrări de reamenajare din 2025 până în 2027 la Musée d’Orsay care va rămâne deschis publicului
musee dorsay

Mari lucrări de reamenajare din 2025 până în 2027 la Musée d’Orsay care va rămâne deschis publicului

Muzeul parizian Orsay, care găzduiește monștri sacri ai picturii impresioniste, va fi reamenajat, lucrări ce se vor derula din 2025 până în 2027 cu scopul de a-și primi mai bine publicul, rămânând însă deschis, a anunțat președintele instituției.

Bugetul pentru aceste „lucrări la muzeul deschis” este de 50 de milioane de euro din fonduri proprii, din care 25 de milioane vor trebui găsite la donatori, a precizat președintele Christophe Leribault într-o conferință de presă.

Lucrările sunt „necesare” pentru un muzeu instalat din 1986 în fosta gară d’Orsay, de-a lungul Senei, care a fost conceput să primească 1,5 milioane de vizitatori pe an. În prezent, primește dublu.

Statul francez subvenţionează Musée d’Orsay și Musée de l’Orangerie, omologul său instalat în Grădinile Tuileries care adăposteşte „Nuferii” lui Claude Monet, cu suma de 1,5 milioane de euro pe an. Aceste 15 milioane acordate de peste zece ani sunt rezervate pentru întreținerea clădirii, cea mai mare parte din cheltuieli, independent de această lucrare.

De la sfârșitul crizei de sănătate, frecvența a continuat să crească. A revenit la nivelul din 2019 la jumătatea lunii iunie, adică două milioane de vizitatori, la care se adaugă 500.000 la Orangerie.

Galerie de 300 de metri pătrați

Lucrările includ refacerea curții, a machizei de sticlă și a holului de la intrare în Orsay pentru a reduce cozile.

În interior, zona de recepție va fi extinsă pentru a reduce dezordinea, iar fluxurile de trafic vor fi reproiectate cu ieșirea vizitatorilor către malul Senei.

Spațiul dedicat expozițiilor temporare va fi mărit prin anexarea unei galerii de 300 metri pătrați care se alătură acestui spațiu, în funcție de necesități și de numărul de lucrări expuse. Această îmbunătățire majoră vine înaintea expozițiilor dedicate lui Van Gogh din octombrie și celor despre nașterea mișcării impresioniste din martie 2024.

Cu 430.000 de vizitatori primiți la jumătatea lunii iunie, expoziția „Manet-Degas” este aproape o victimă a succesului său, publicul „luptându-se” uneori să admire lucrările din cauza aglomerației.

Totodată, în apropierea muzeului urmează să se deschidă un centru de resurse și cercetare în 2027. La un cost de 25 de milioane de euro asigurat de la sfârșitul anului 2022, își propune să devină „un loc înalt al cercetării mondiale în istoria artei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea”, potrivit lui Leribault.