Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mark Gatiss şi John Lithgow, într-o expoziţie cu lucrări semnate de actori la Brixton
chris villiers

Mark Gatiss şi John Lithgow, într-o expoziţie cu lucrări semnate de actori la Brixton

Mark Gatiss, Sam West și Keala Settle fac parte dintr-un grup de actori care vor expune pentru prima dată arta pe care au creat-o, luna viitoare, în Brixton.

Expoziția „Many Actors Make Art (MaMa)” este curatoriată de Christopher Villiers, cunoscut pentru „Emmerdale” și pentru filme precum „Bloody Sunday”, și Nancy Carroll, câștigătoarea premiului Olivier la începutul acestui an, care a jucat în piesa de teatru foarte lăudată „Marjorie Prime”.

„Am început pictura ca terapie pentru actorie”, spune Villiers. „Ca actor, ai puțin sau deloc control, deoarece ți se spune unde să stai, etc. În artă, ești responsabil”. Villiers va expune 15 picturi ale sale, iar multe sunt cu faruri. „Am început să fac faruri, deoarece ar trebui să ne salveze să mergem pe stânci”.

Gatiss – care a dobândit faimă în „The League of Gentlemen”, a avut roluri pe ecrane în „Game of Thrones” și „Doctor Who” și a jucat și a co-scris la serialul „Sherlock” – iubeşte de mult arta. După ce a realizat un documentar pentru televiziune despre pictorul din anii 1950, John Minton, în urmă cu cinci ani, a început cursuri de artă în timpul pandemiei din 2021. „Desenul și pictura sunt atât relaxante, cât și stimulatoare”, a spus Gatiss pentru Observer. „Nu cunosc nicio altă activitate în care să mă pierd atât de complet”.

Portrete de John Lithgow

Inclus în expoziție este şi americanul John Lithgow, câștigător a șase premii Emmy pentru seriale precum „3rd Rock from the Sun”. El prezintă trei portrete, inclusiv unul al lui Winston Churchill, pe care l-a jucat în „The Crown”, în timp ce portretele de Fenella Woolgar cu Richard E Grant și Tanya Moodie vor fi, de asemenea, expuse. „Sunt dependent de portret și personaj”, spune Woolgar, cunoscută pentru „Call The Midwife”. „Richard a fost extrem de stoic și a stat două zile nemişcat pe un scaun și pe o grămadă de cărți”.

James Fleet, din „Four Weddings and a Funeral” și „The Vicar of Dibley”, oferă portretul lui Danny Sapani, actorul britanic din „Black Panther”.

Nu toți sunt pictori. Nicholas Farrell, care a devenit cunoscut din „Chariots of Fire”, face linogravură, adesea de rațe. Actorul Sian Reese-Williams și Anastasia Hille, care a jucat-o pe Gertrude în „Hamletul” lui Benedict Cumberbatch la Barbican în 2015, prezintă lucrări de ceramică în expoziţie.

De asemenea, vor fi fotografii de păsări realizate de Sam West, care s-a remarcat prin multe roluri pe scenă și pe ecran, și care filmează în prezent următorul serial TV „All Creatures Great and Small”. West, fiul lui Timothy West și Prunella Scales, s-a apucat de fotografie în copilărie.

Încasările în urma vânzărilor vor merge către Fondul pentru artiști de teatru, înființat în 2020 de Sam Mendes, inițial pentru a ajuta actorii în timpul pandemiei de Covid, dar acum îi ajută pe cei care se confruntă cu probleme sau care nu au de lucru.

Foto credit: Lucrare de Christopher Villiers, MaMa