Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Maurizio Cattelan, invitat de Vatican să expună la Bienala de la Veneţia
la nona ora maurizio cattelan

Maurizio Cattelan, invitat de Vatican să expună la Bienala de la Veneţia

Artistul Maurizio Cattelan a fost invitat de Vatican să expună în pavilionul său la Bienala de la Veneția.

Deși va atrage cu siguranță atenția, alegerea nu este una tocmai sigură, având în vedere sculptura provocatoare a lui Cattelan, „La Nona Ora” (1999), care reprezintă un Papă Ioan Paul al II-lea în mărime naturală, întins la pământ, lovit mortal de un meteorit.

Pavilion în închisoare

Cattelan urmează să expună o lucrare de mari dimensiuni pentru fațada spațiului expozițional al Vaticanului, situat într-o mică închisoare de femei de pe insula Giudecca. Unele dintre deținute vor avea un rol în expoziția intitulată „With My Own Eyes”, curatoriată de Chiara Parisi și Bruno Racine, la care vor participa Corita Kent, Sonia Gomes, Claire Fontaine, Bintou Dembélé și altele.

„Uneori, întrebări pe care le putem judeca la început ca fiind radicale sunt modalități de a reconstrui viziunea sacrului”, a declarat cardinalul José Tolentino de Mendonca.

„Nu este o coincidență”, a subliniat cardinalul portughez, „faptul că Sfântul Scaun a ales să își prezinte pavilionul la Bienala de la Veneția – în anul în care aceasta sărbătorește cea de-a 60-a ediție – într-un loc aparent neașteptat, cum este închisoarea pentru femei de pe insula Giudecca”.

Papa Francisc, primul suveran pontif la Bienală

Pavilionul Sfântului Scaun de la Bienală, cu tema „Con i miei occhi”, va putea fi vizitat în perioada 20 aprilie-24 noiembrie, pe bază de programare.

Vizita Papei Francisc la Veneția în 28 aprilie „va fi un moment istoric”. De fapt, el va fi primul Suveran Pontif care va vizita Bienala. Iar acest lucru „demonstrează în mod clar dorința Bisericii de a consolida un dialog fructuos și strâns cu lumea artelor și a culturii”.

În afară de Cattelan, ceilalți artiști implicați sunt Bintou Dembélé, Simone Fattal, Claire Fontaine, Sonia Gomes, Corita Kent, Marco Perego şi Zoe Saldana și Claire Tabouret. Cu excepția Coritei Kent, care s-a stins din viață în 1986, toți vor fi prezenți la Veneția pentru a-și curatoria și expune lucrările.

Foto credit: Christie’s