Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Met a cumpărat două treimi din colecția de artă indiană a lui Hodgkin, în ciuda controversei legate de proveniența ei
new,york, ,circa,october,2016:,exterior,of,the,metropolitan

Met a cumpărat două treimi din colecția de artă indiană a lui Hodgkin, în ciuda controversei legate de proveniența ei

Metropolitan Museum of Art a cumpărat 84 de lucrări de artă indiană care au aparținut artistului Howard Hodgkin, care a murit în 2017.

Lucrările urmează să fie prezentate public în 2024, ca parte a unei expoziții ce va cuprinde și 38 de creații din colecția Hodgkin care sunt împrumutate.

Colecția lui Hodgkin este considerată una importantă, cu lucrări din diverse secole și medii, însă ea a fost recent subiectul unei controverse pornind de la proveniența operelor.

Lucrări cu origine neclară

The Guardian a scris în 2021 că Muzeul Ashmolean de la Universitatea Oxford (Anglia) a refuzat să cumpere colecția. Alexander Sturgis, directorul mzueului, a motivat atunci prin faptul că nu a putut fi stabilită proveniența „clară și sigură” de către curatori decât în cazul a 40% dintre lucrări. Antony Peattie, partenerul lui Hodgkin, a declarat că pentru artist a fost prioritară calitatea, nu proveniența, atunci când a cumpărat lucrările de la dealeri internaționali. Ziarul britanic nota atunci că Met avea de gând să cumpere colecția.

Un purtător de cuvânt al muzeului a refuzat să comenteze chestiunea provenienței și s-a rezumat la a declara pentru artnews.com: „Met este încântat de ambele evenimente – că a cumpărat un număr de lucrări din colecția mare și că va putea să prezinte întreaga colecție publicului în 2024”.

După cum scria The Guardian, Hodgkin a avut mereu intenția ca întreaga sa colecție să nu fie divizată. Acum, Met a achiziționat două treimi din ea, iar prin împrumutul lucrărilor rămase – încă în proprietatea Hodgkin Estate – întreaga colecție de artă indiană va putea fi prezentată în expoziția din 2024.

Met a precizat că operele nou intrate în patrimoniul său vor sta alături de cele de artă asiatică și islamică.

Howard Hodgkin a fost pictor abstract, a reprezentat Regatul Unit la Bienala de la Veneția din 1984, iar Tate Britain i-a dedicat o retrospectivă în 2006. O lucrare abstractă a lui a fost adăugată acum colecției Met, din care mai făceau parte printuri le artistului.