Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Misterul Kouros de la Getty
getty kouros leading 2 edit

Misterul Kouros de la Getty

Muzeul Getty din Los Angeles cumpăra, în 1985, de la un dealer de antichități o statuetă Kouros de secol 6 î.e.n. pentru aproximativ 10 milioane de dolari.

Deși inițial lumea specialiștilor a fost foarte favorabilă lucrării, semnele de întrebare au început să se adune. Analiza documentelor de proveniență, a stilului utilizat și a materialului din care era executat Kouros-ul au aruncat serioase semne de îndoială asupra autenticității artefactului. Treptat, a început să fie considerat un fals. Ce e drept, unul realizat cu măiestrie. Falsificatorul a reușit să replice prin procedee chimice inclusiv îmbătrânirea marmurei, o operațiune considerată imposibilă până atunci.

Situația stânjenitoare în care se găsea Getty Museum și-a găsit o rezolvare în anul 2018, atunci când mai multe aripi ale edificiului au intrat într-un amplu proces de renovare. Cu ocazia lucrărilor, Kouros a fost retras de la vizitare și a rămas în conservare și studiu până la eliminarea controversei privind autenticitatea.