Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei muzee românești vor achiziționa anul acesta artă contemporană
puls22

Trei muzee românești vor achiziționa anul acesta artă contemporană

Programul de achiziție de artă contemporană demarat de Ministerului Culturii în 2020 va cuprinde anul acesta trei muzee din țară – Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal și Complexul Muzeal Național Moldova.

MNAC, care nu își mai îmbogățise colecția de 12 ani, a avut recent două sesiuni de achiziții, în 2020 (când au fost adăugate colecției muzeului 180 de lucrări), și în 2022 (când au fost achiziționate 192 de lucrări). Pentru fiecare au fost alocați 2 milioane lei, iar la fiecare sesiune au fost ofertate în jur de două mii de lucrări.

De cealaltă parte, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Palatul Culturii din Iași nu au mai primit fonduri de achiziție de decenii.

Ministerul Culturii a anunțat în 4 aprilie că va demara o nouă sesiune, fără a oferi, deocamdată, detalii legat de fonduri și perioada de înscriere.

Procedurile vor viza operele de artă originale, din toate mediile, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparținând atât artiștilor de referință ai istoriei recente, cât și tinerelor generații.

Foto: vedere din „Puls 22”, expoziția celor mai recente achiziții pentru MNAC (c) curatorial.ro