Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Mona Lisa”, atacată cu o tartă la Muzeul Luvru
mona lisa, gioconda, luvru

„Mona Lisa”, atacată cu o tartă la Muzeul Luvru

Pictura „Mona Lisa/ Gioconda” a fost atacată de un vizitator al Muzeului Luvru cu o tartă, însă datorită modului în care este expusă nu a avut de suferit.

Potrivit imaginilor apărute pe rețelele de socializare, pe 29 mai, portretul creat de Leonardo Da Vinci apărat de un geam a fost ținta unui bărbat care se afla în scaun rulant, purta perucă și s-a exprimat în favoarea protejării planetei, criticând artiștii că nu se concentrează mai mult pe aceasta, relatează TVE.

gioconda 1

Paznicii muzeului l-au reperat imediat și l-au dat afară din clădire. Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost arestat.

gioconda

„Mona Lisa”, victimă a mai multor atacuri și a unui furt

Tabloul, cea mai cunoscută piesă a Luvru, a mai fost atacat în trecut. Cel mai recent, în 2009, când un turist rus a aruncat spre el o ceașcă cu ceai. A scăpat de asemenea nevătămat grație geamului blindat care îl apără.

În 1956, un bărbat a aruncat cu acid, iar altul a aruncat o piatră și a reușit să spargă geamul, afectând pictura. Dar cel mai dramatic lucru petrecut Mona Lisei a fost furtul din 1911. Vinovat a fost Vincenzo Peruggia, un fost angajat de la Luvru.

Foto: capturi video