Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Mona Lisa” și propria cutie poștală la Luvru
mona lisa

„Mona Lisa” și propria cutie poștală la Luvru

Știați că… Mona Lisa, cunoscută și drept Gioconda, are propria cutie poștală la Muzeul Luvru? Asta pentru că primește foarte multe cadouri și scrisori de dragoste.

De-a lungul anilor, mulți au fost vrăjiți de privirea ce reiese din tabloul lui Leonardo da Vinci. Astfel, i-au lăsat flori, poeme și bilete de amor.

Considerat o capodoperă arhetipală a Renașterii italiene, în 1962 tabloul a fost evaluat pentru asigurare la 100 de milioane de dolari (echivalentul a 660 de milioane de dolari, în 2019), fiind cea mai valoroasă lucrare din lume.

„Mona Lisa” (cca. 1503 – 1506) a fost restaurată de câteva ori și este astăzi una dintre picturile cel mai bine păzite din lume.

În 1911, a fost furată de la Luvru de Vincenzo Peruggia, un angajat care a ținut-o în apartamentul lui doi ani. Opera a revenit la muzeu în ianuarie 1914. Apoi, de-a lungul anilor, a fost ținta mai multor atacuri, dar a scăpat foarte puțin afectată.