Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Motherverse” – Maternitatea și politica din jurul unui părinte singur, explorate de Sabina Tupan 
sabina tupan, leaning on

„Motherverse” – Maternitatea și politica din jurul unui părinte singur, explorate de Sabina Tupan 

Șapte picturi pe pânză și nouă acuarele prin care artista Sabina Tupan exploreaza maternitatea și politica din jurul unui parinte singur de gen feminin, într-un context autobiografic, sunt expuse sub numele „Motherverse” la galeria Galateca.

Colecția „Motherverse” e compusă din 16 narațiuni individuale care dezvăluie o mamă singură aflată în spațiul domestic. Ea este atât creatorul acestor universuri ciudate și variabile, cu nuanțele lor ritualice, cât și subiectul sau obiectul lor. Acest metavers nou creat este guvernat de personaje naive umane și non-umane. Ele coboară din ficțiune și mitologie și populează universuri distincte în care treburile casnice sunt impregnate de magie, se arată în prezentarea expoziției curatoriate de Steluța Roșca Stănescu.

Corpul feminin joacă un rol central în această colecție. Este o hartă istorică și biologică a transformărilor materne, o formă care se deghizează în diverse creaturi pentru a reduce decalajul dintre munca domestică a mamei și fantezia copilului nou venit pe lume.

Despre Sabina Tupan

După ce a absolvit, în 2012, University for the Creative Arts (Marea Britanie), Sabina Tupan a obținut o diplomă de master în Arte frumoase la Goldsmiths University of London, în 2014. Lucrările realizate de ea au fost expuse în Londra, Berlin, Johannesburg, New Delhi și București.

Abordând mai multe medii de exprimare artistică – pictură, desen, colaj, video și sculptură – ea face parte din noua generație de artiști mixed media.

Pasionată de ideologia feministă, anatomia/ sexualitatea feminină și suprarealismul teatral al vieții de zi cu zi, artista spune povești din viața ei folosind instrumente narative neconvenționale, folosind o estetică experimentală și copilărească într-un mod tragic-comic.

Foto: „Leaning on”, de Sabina Tupan