Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzee din Viena publică nuduri de Egon Schiele și Modigliani prin OnlyFans

Muzee din Viena publică nuduri de Egon Schiele și Modigliani prin OnlyFans

Pentru a ocoli relația problematică dintre lumea artei și Facebook sau Instagram, care interzic orice fel de nuditate, oficiul de turism austriac a creat un cont pe platforma specializată în conținut erotic, potrivit Le Figaro.

În contextul în care consecințele crizei sanitare sunt încet uitate la Viena, oficiul de turism al orașului încearcă să-i readucă pe turiști în vizită. Purtătorul de cuvânt a afirmat: „Viena a fost întotdeauna recunoscută pentru deschiderea sa”. După ce a înregistrat o scădere de 78,4% a turiștilor între 2019 și 2020, în special din cauza pandemiei, capitala austriacă pare să-și revină.

Cu ocazia expoziției Modigliani de la Muzeul Albertina, un cont OnlyFans a fost creat cu scopul de a promova unele picturi de nuduri feminine. Această platformă permite publicarea de imagini cu caracter erotic fără a risca să fie cenzurate. Unele fotografii de opere ale artistului au fost retrase de pe diferite rețele de socializare ale oficiului turistic din cauza nudității, făcând promovarea expoziției imposibilă.

Muzeul Albertina nu este singurul care profită de acest cont, majoritatea muzeelor din Viena s-au alăturat inițiativei pentru a-și face cunoscute marelui public unele opere ce reprezintă nuduri, fără a fi cenzurate.

OnlyFans rămâne singura platformă pe care conținuturile interzise minorilor au garanția că nu sunt blocate. În ciuda creșterii numărului de utilizatori în timpul pandemiei, de la 7,5 milioane la 85 de milioane, în luna august platforma a luat în calcul interzicerea conținuturilor „explicite sexual”. Dar a renunțat după ce s-a confruntat cu reacții puternice din partea creatorilor și utilizatorilor.

Mulți ani, rețelele de socializare au blocat lucrări de artă cu nuduri.

În 2018, fotografia realizată de Muzeul de Istorie Naturală ce o reprezintă pe Venus de Willendorf de acum 25.000 de ani, a fost considerată pornografică și retrasă de pe Facebook.

În 2019, un incident similar a avut loc, de data aceasta, pe Instagram. Platforma a estimat că o pictură a lui Peter Paul Rubens încalcă regulile din comunitatea sa, care interzic orice reprezentare a nudității, și a retras-o.

În luna iulie, Muzeul Albertina a publicat online opere ale fotografului japonez Nobuyoshi Araki în care apărea un sân, ceea ce a dus la închiderea contului de pe TikTok, determinând muzeul să înființeze un nou cont.

Toate aceste cenzuri au loc în ciuda faptului că reprezentările de nuduri sunt „de natură artistică sau creativă”.

Foto credit: Muzeul Albertina