Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzee românești, la expoziția „First Kings of Europe” din Chicago
field museum first kings of europe

Muzee românești, la expoziția „First Kings of Europe” din Chicago

Mai multe muzee românești sunt parte din expoziția internațională „First Kings of Europe”, deschisă la Field Museum of Natural History din Chicago în perioada 31 martie 2023 – 28 ianuarie 2024.

„First Kings of Europe” este rezultatul unui proiect cultural fără precedent, inițiat în urmă cu șase ani sub coordonarea Field Museum și este prezentată în trei destinații – SUA (New York, Chicago) și Canada (Gatineau).

Field Museum a colaborat cu mai mult de 25 de muzee din zona Europei de Sud-Est și Centrale pentru această expoziție internațională, prezentată în premieră în muzee nord-americane.

Ea reunește mai mult de 700 de artefacte arheologice preistorice de primă importanță din colecțiile unor instituții muzeale din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ungaria.

Zeci de artefacte din colecții românești, la Chicago

Pentru țara noastră, coordonatorul proiectului expozițional este Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), care colaborează în acest sens cu alte cinci instituții muzeale – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj), Complexul Muzeal Național (Piatra Neamț), Muzeul Civilizatiei Gumelnița (Oltenița), Muzeul Olteniei (Craiova) și Muzeul Județean Buzău.

În expoziția „First Kings of Europe” este prezentată, împreună cu exponate din colecții muzeale din țările amintite, o selecție de peste 90 de artefacte pre- și protoistorice – datând din perioada neoliticului, a epocii bronzului și până în a doua epocă a fierului – provenite din colecțiile celor șase muzee românești.

Dr. William Parkinson, curator al Field Museum și al acestei expoziții, a transmis: „Expoziția a fost realizată în parteneriat cu 11 țări, cărora li s-au alăturat Statele Unite ale Americii și Canada, și 26 de muzee diferite. Multe dintre obiectele culturale nu au fost vreodată expuse în afara țărilor de origine, iar unele nu au fost expuse vreodată. Expoziția «First Kings of Europe» este un prilej unic de a vedea reunite aceste obiecte culturale”.

Sunt prezentate în expoziție o serie de descoperiri arheologice de primă importanță din România precum: „Soborul zeițelor” de la Poduri, tezaurul de la Moigrad (selectiv), tezaurul de la Brad, depozitul de obiecte din bronz de la Apa, tezaurul de la Sarasău, tezaurul de la Perșinari (selectiv), tezaurul de la Hinova (selectiv), depozitul de obiecte din bronz și fier de la Tărtăria (selectiv), inventarele mormintelor princiare getice de la Agighiol și Peretu (selectiv).

De la societate agrară preistorică la regat tribal

Tematica expoziției explorează modul în care societățile agrare preistorice au evoluat către cele mai vechi regate tribale din Europa.

Cele peste 700 de obiecte culturale din expoziție datează din neolitic, epoca cuprului, epoca bronzului și epoca fierului.

Cele mai semnificative artefacte prezentate se referă la unele dintre cele mai vechi inventare funerare de aur, seturi de podoabe din aur din depuneri cu caracter votiv, un coif getic din argint aurit și coroana de aur a unui principe trac, alături de alte capodopere ale artizanilor preistorici, precum armuri, arme, podoabe și unelte, dar și obiecte din ceramică și piatră.

Expoziția este structurată în patru mari secțiuni: Un teritoriu dinaintea regilor: perioada neolitică; Prima epocă aurită: epoca cuprului; Noi rute ale puterii: epoca bronzului; Nașterea regalității: epoca fierului.

Parcursul expozițional este dezvoltat printr-o scenografie aparte, care îmbină etalarea obiectelor cu elemente grafice, video și audio.

Expoziția „First Kings of Europe” marchează un moment aparte de cooperare culturală între state din America de Nord și Europa de Sud-Est, într-un timp contemporan al unor oportunități fără precedent de a explora noi perspective asupra începuturilor istoriei în această parte a lumii prin noi perspective.

Expoziția este însoțită de un catalog amplu ilustrat, editat de Field Museum of Natural History (Chicago) și publicat de UCLA Cotsen Institute of Archaeology Press.

În perioada imediat următoare vom reveni cu alte detalii despre această importantă participare a unor muzee din România în cadrul acestei expoziții internaționale cu tematică arheologică.