Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeu în aer liber la Doha cu lucrări de Yayoi Kusama, Jeff Koons și Richard Serra
qatar museums

Muzeu în aer liber la Doha cu lucrări de Yayoi Kusama, Jeff Koons și Richard Serra

Qatar Museums a prezentat sculpturile de for public deja instalate la Doha, parte a unui program de artă ambițios.

Un dovleac de Yayoi Kusama, un mozaic de Rashid Johnson și o sculptură monumentală de Jeff Koons – asemănător unui mamifer marin pe cale de dispariție – se numără între cele 40 de lucrări de artă publice noi și comandate care vor fi instalate la Doha în Qatar, a anunțat Qatar Museums.

Programul de artă publică de masă marchează un sezon de toamnă ambițios pentru națiunea din Golf, cu evenimente mult așteptate, inclusiv turneul de fotbal al Cupei Mondiale FIFA și inaugurarea mai multor muzee noi.

louise bourgeoise, maman

Louise Bourgeoise, „Maman”

Unele sculpturi au fost deja instalate, precum „Untitled (Trench, Shafts, Pit, Tunnel and Chamber)”, 1978, de Bruce Nauman, în centrul Msheireb din Doha, „Falcon” (2021) de Tom Claassen, în afara Hamad International Airport, și „Two Orchids” (2015) de Isa Genzken lângă Teatrul Național, în ceea ce guvernul numește un nou „muzeu outdoor”.

Lista completă cuprinde atât artiști internaționali, cât și regionali și qatarezi. Lucrările nou instalate includ „Maqam I, Maqam II, Maqam III” de artistul libanez Simone Fattal, trei sculpturi conice din granit care amintesc de dunele albastre, un banner de aproape 30 de metri lungime al artistului conceptual american Lawrence Weiner la Stadionul 974 și o instalație luminoasă a artistului irakian Adel Abidin proiectată pe fațada Mathaf, dar și „7” de Richard Serra.

Credit foto: Qatar Museums, Shouq Al Mana, „Egal”, 2022, Louise Bourgeoise, „Maman”, 2012