Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Guggenheim din Bilbao se extinde într-un estuar la est de orașul basc
Guggenheim Bilbao, curatorial.ro, shutterstock

Muzeul Guggenheim din Bilbao se extinde într-un estuar la est de orașul basc

Muzeul Guggenheim din Bilbao se extinde într-un estuar la est de orașul basc, proiectul având o valoare de peste 125 de milioane de euro.

Planurile de extindere a muzeului într-o rezervație naturală din Spania datează de mai mulți ani. Recent însă, oficialii provinciei Vizcaya (Bizkaia, Țara Bascilor) a cărei capitală este Bilbao au dezvăluit că vor aloca 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea lui în Urdaibai, un estuar la est de oraș, unde se află sute de specii de plante și cu câteva mii de locuitori.

Presa locală a scris săptămâna trecută că prețul total al proiectului este de 127 de milioane de euro, iar extensia va fi legată de Guggenheim Bilbao printr-un „tunel”.

Extinderea Guggenheim Bilbao, plănuită de 14 ani

Planurile de extindere a Guggenheim datează din 2008, când muzeul avea intenția de a construi un spațiu adiacent.

Richard Armstrong, directorul Guggenheim Foundation, a spus atunci că spațiul din Urdaibai are potențialul de a deveni „primul muzeu important al secolului 21”. El paria că „nu va fi o emblemă arhitecturală, ci una de peisaj”, fapt care i-a făcut pe mulți să creadă că Guggenheim era interesat să construiască un muzeu sustenabil din punct de vedere ecologic.

O altă proiecție a fost aceea că noul proiect, estimat că va atrage 148.000 de vizitatori anual, va crea 900 de locuri de muncă în regiune.

Guggenheim Bilbao a fost deschis în 1997. El funcționează cu fonduri private și publice, iar cu timpul a reușit să devină o atracție-cheie în zonă. În ultimii ani, Guggenheim și-a concentrat eforturile pe deschiderea unor muzee în Abu Dhabi și Helsinki. Cel din Abu Dhabi nu este construit încă, deși inaugurarea este stabilită pentru 2025, iar proiectul pentru cel din Helsinki a fost respins în 2016.