Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Muzeul Luvru strânge bani din donaţii pentru cumpărarea unei camee de un milion de euro

Muzeul Luvru strânge bani din donaţii pentru cumpărarea unei camee de un milion de euro

Reprezentanţii Muzeului Luvru fac apel la public pentru donaţii, până pe 25 februarie, anul viitor, în scopul cumpărării unei camee de secol XVI-XVII, care întregeşte o lucrare.

Costul cameei numite “Venus şi Cupidon” este de un milion de euro.

“Pentru a include cameea în colecţiile muzeului în primăvara lui 2022, Luvru contează pe generozitatea publicului, să strângă un milion de euro înainte de 25 februarie. Fiecare donaţie, indiferent de sumă, contează”, anunţă Luvru. De altfel, un link către pagina pe care se pot face asemenea donaţii este pe site-ul oficial Louvre.fr.

Cameea respectivă este considerată o capodoperă a Renaşterii italiene. Este lucrată într-o agată şi îi este atribuită lui Giovanni Ambrogio Miseroni (1551–1616), unii dintre cei mai mari creatori de gen ai timpului său.

Cameea acoperea un pahar şi i-a aparţinut Cardinalului Mazarin, în 1661. Paharul a fost cumpărat de Ludovic al XIV-lea şi a rămas în colecţia regală până la Revoluţia Franceză. În 1796, în perioada Directoratului, a fost folosit pentru a plăti un comerciant, asemenea multor obiecte din colecţia naţională. Vasul a fost descoperit în 1968 şi achiziţionat de Luvru. O jumătate de secol mai târziu, a fost găsită şi cameea.

Cumpărarea cameei este astfel o ocazie de a reuni cele două piese preţioase.

Apelul către public al celor de la Luvru nu este unic. În Franţa, mecenatul este o practică frecventă, iar celebrul muzeu din inima Parisului are o reţea de susţinători, Société des Amis du Louvre, cu aproximativ 60.000 de membri.