Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Național din Praga va returna artefactele deteriorate în Siria pe care le-a restaurat
prague,national,museum,building,at,wenceslas,square,czech,republic,famous

Muzeul Național din Praga va returna artefactele deteriorate în Siria pe care le-a restaurat

Douăzeci de artefacte găzduite temporar la Muzeul Național din Praga pentru a fi restaurate după ce au fost deteriorate în timpul conflictului armat din Siria vor fi returnate luna viitoare.

Printre obiectele care sunt supravegheate de restauratorii muzeului ceh și care sunt expuse public se numără portrete funerare din calcar din situl antic Palmira. Zona a suferit pagube în 2015, în timpul confruntării dintre militanții grupării Stat Islamic și forțele armate siriene.

Directorul Muzeului Național din Praga, Michal Lukes, a declarat pentru AFP că „luptele”, „motivele ideologice” și „localnicii care caută ceva de vândut” sunt căile obișnuite prin care artefactele sunt deteriorate în zonele de conflict. Lukes a mai spus că specialiștii muzeului cred că operele de aici au fost deteriorate intenționat cu un ciocan metalic.

Din 2017, muzeul colaborează cu oficiali guvernamentali sirieni care supraveghează restaurarea siturilor de patrimoniu cultural. În 2022, oficialii au transferat cele 20 de artefacte din Siria pentru a fi restaurate de o echipă de conservare formată din șase persoane.

Relicvele de la Palmira au mai făcut obiectul unor demersuri diplomatice ale experților culturali. Regiunea a fost recucerită de la militanții Statului Islamic de către armata siriană cu sprijinul Rusiei, în 2017.

Muzeul a realizat parteneriate de restaurare similare cu oficiali culturali din Sudan și Afganistan. Artefactele siriene, precum obiecte din metal și bronz, sunt prezentate în cadrul expoziției actuale a muzeului praghez „Chipul restaurat”, care urmează să se închidă în luna mai.