Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Picasso propune o expoziție dedicată imaginilor care l-au inspirat pe artistul spaniol
musee picasso

Muzeul Picasso propune o expoziție dedicată imaginilor care l-au inspirat pe artistul spaniol

Imaginile care l-au inspirat pe Picasso şi cum le-a folosit în opera sa se pot vedea într-o expoziție intitulată „Picasso iconophage” la muzeul din Paris dedicat artistului. De asemenea, muzeul lansează un portal, prima etapă a unui centru de studii dedicat pictorului emblematic, născut la Malaga (Spania) în 1881 și care a fost adoptat de Franța.

Prin intermediul a 87 de lucrări, dintre care 55 ale artistului însuși, expoziția „analizează modernitatea concepției sale despre imagine, explorând sursele artistice și extraartistice ale operei sale și modalitățile de apropriere a acestora”, a explicat pentru AFP Cécile Godefroy, directoarea viitorului centru de studii Picasso și curatoare alături de Anne Monfort-Tanguy.

„Picasso se va dezvolta printr-o multitudine de noi imagini și lucrări pe care le va vedea în toate muzeele pariziene”, deși, chiar și înainte de acest potop de imagini, „el a sfidat orice gândire academică”, a subliniat ea.

Expoziția este împărțită în patru secțiuni dedicate figurilor eroului și vechilor maeștri, voyeurului și nudului, minotaurului și muschetarului. Aceasta arată diversitatea surselor, cu împrumuturi de mare prestigiu de picturi de Poussin, Rembrandt, David, Delacroix, Goya și Matisse.

De asemenea, prezintă un „melanj” care constituie „repertoriul iconografic al lui Picasso, simptomatic pentru un nou mod de a gândi imaginea, liber de domeniul artistic și de timpul istoric, și precursor al mozaicului vizual de astăzi de pe rețelele sociale”, potrivit curatorului.

Portalul digital deja disponibil va fi îmbunătățit

În plus, viitorul centru de studii Picasso va fi inaugurat într-o vilă privată din apropierea muzeului „până la sfârșitul anului”, potrivit lui Cécile Debray, directoarea muzeului național din Paris. Obiectivul este de a „încuraja schimburile între cercetători” și de a găzdui artiști în rezidență.

Portalul său digital reprezintă „un punct de acces la toate colecțiile muzeului – opere, arhive, fotografii, documentație, bibliotecă -, precum și la conținut editorial inedit”, cum ar fi note editoriale, podcast-uri și interviuri, explică ea.

Pe măsură ce lucrările de digitizare și de obținere a drepturilor de autor avansează, publicul va putea consulta imagini și descrieri din arhivele artistului care, până acum, au rămas puțin cunoscute sau accesibile. Printre acestea se numără 19.000 de fotografii și, peste câțiva ani, peste 200.000 de elemente din arhivele private ale studiourilor artistului, care au fost încredințate statului de familia sa începând din 1992 și care au făcut ca muzeul din Paris să devină celebru în întreaga lume.

Expoziția rămâne deschisă la Paris până în 15 septembrie.