Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sărbătoarea internațională „Picasso 1973-2023” s-a încheiat cu 6 milioane de vizitatori
efectul picasso (alexandru paul)

Sărbătoarea internațională „Picasso 1973-2023” s-a încheiat cu 6 milioane de vizitatori

Sărbătoarea internațională „Picasso 1973 – 2023”, o inițiativă a guvernelor spaniol și francez pentru a aduce un omagiu artistului la 50 de ani de la moartea lui, s-a încheiat cu mai mult de 6 milioane de vizitatori la cele 46 de expoziții internaționale care au fost organizate.

Programul a început cu inaugurarea expoziției „Picasso – El Greco” la Kunstmuseum Basel (Elveția) și a debutat oficial în Spania în septembrie 2022, la Museo Reina Sofía.

În România, a fost organizată expoziția „Efectul Picasso” (27 septembrie 2023 – 22 ianuarie 2024), la Muzeul de Artă Recentă/ MARe. Ea a reunit 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei artistului și 65 de lucrări create de 37 de artiști români influențați de opera spaniolului. Expoziția a fost vizitată de mai mult de 50.000 de persoane.

Programul oficial din Spania a cuprins 17 proiecte expoziționale, însoțite de numeroase activități, inclusiv cursuri și conferințe, precum și un program complementar dezvoltat în orașele Malaga, A Coruña, Barcelona și Madrid – la care au participat în jur de 3 milioane de vizitatori.

De la sfârșitul anului 2022 și până în luna aprilie a acestui an, programul oficial a fost organizat în 34 de muzee europene, între care Musée National Picasso-Paris, principalul furnizor de opere Picasso pentru instituțiile participante și coordonator al „Célébration Picasso: 1973 – 2023” în afara Spaniei, Musée de l’Homme-Muséum national d’Histoire naturelle și Centre Pompidou din Paris, Fondation Beyeler din Elveția, Museo Archeologico Nazionale di Napoli din Italia, Bode-Museum din Berlin și Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique.

Omagiul adus lui Picasso a construit o mare rețea internațională în jurul operei artistului. În supranumitul „An Picasso” au fost organizate 19 expoziții în Europa, în afara Spaniei, și 10 în Statele Unite, care au atras mai mult de 3 milioane de vizitatori, potrivit datelor anunțate de organizatori.

Foto: vedere din expoziția „Efectul Picasso” (c) Alexandru Paul