Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nicolae Grigorescu din colecțiile a șapte muzee, la Suceava
grigorescu, suceava

Nicolae Grigorescu din colecțiile a șapte muzee, la Suceava

Expoziția „Nicolae Grigorescu – mereu surprinzător”, care reunește 77 de lucrări provenite de la șapte muzee din țară, va fi deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava, pe 2 iulie, la ora 17:00.

Vor fi expuse lucrări de la Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu – Quintus”, Muzeul Național Brukenthal, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și de la Muzeul Național al Bucovinei.

Expoziția este organizată cu ocazia împlinirii a 111 ani de la aducerea tabloului „Păstorița” în Bucovina, lucrare aflată în Fondul memorial-documentar „Leca Morariu” deținut de Muzeul Național al Bucovinei.

Nicolae Grigorescu (1838-1907) a pictat lucrarea „Păstorița” în 1902 și a dăruit lucrarea amicului său Alexandru Vlahuță, care, la rândul lui, a oferit-o Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina. Lucrarea a ajuns în colecția familiei profesorului universitar Alexandru Leca Morariu, fost decan al Facultății de Litere și Filosofie din Cernăuți. Soția lui, Octavia Lupu Morariu, a donat-o în 1967 Muzeului Județean Suceava, alături de cărți, manuscrise, documente, publicații și alte tablouri semnate de Ștefan Luchian și Epaminonda Bucevschi.

La 41 de ani de la ultima mare expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu la Suceava, „Păstorița” a fost restaurată și înnobilată cu o ramă de tip Grigorescu cu sprijinul Fundației Umanitare „Assist”, după cum anunță Muzeul Național al Bucovinei.

La vernisaj vor fi lansate albumul de artă „Grigorescu – mereu surprinzător” și catalogul de grafică „Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj”, semnat de Ioana Filipescu, publicații care vor aduce în fața specialiștilor și a publicului lucrări mai puțin cunoscute ale pictorului Nicolae Grigorescu.

Expoziția de la Suceava va fi deschisă până pe 3 septembrie 2023.