Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noaptea Muzeelor 2023 – Sute de expoziții, intervenții culturale și experimente artistice
noaptea muzeelor

Noaptea Muzeelor 2023 – Sute de expoziții, intervenții culturale și experimente artistice

Cea de-a 19-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor va avea loc pe 13 mai și va propune expoziții, intervenții culturale și experimente artistice, proiecții, prezentări, spectacole, ateliere, animații stradale și interioare, concerte și tururi interactive.

Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediție comună cu România a Nopții Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare și de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org.

Muzeele și spațiile expoziționale alternative vor fi deschise pe 13 mai până după miezul nopții. Vor fi organizate sute de evenimente speciale în spații muzeale, în observatoare astronomice, în spații de catedrale, biserici și sinagogi, în teatre, atenee, mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, turnuri și bastioane, în biblioteci, în studiouri de creație, centre culturale, în școli și universități, în decupaje urbane creative, în spații de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și galerii de artă, în case de licitații și târguri de artă și în case pentru îngrijirea bătrânilor.

afiș noaptea muzeelor 2023

Noaptea Muzeelor, în București și 28 de județe din România, în Chișinău și 2 raioane din RM

Două sute de evenimente sunt înscrise în program, iar pe harta-program a Bucureștiului se află 49 de atracții, potrivit reprezentanților Rețelei Naționale a Muzeelor din România, organizatoarea Nopții Muzeelor.

„Ne pregătim pentru o ediție plină de evenimente, de mișcare și de noutăți, atât din punct de vedere al conținutului, cât și geografic. Avem deja 200 de evenimente înscrise în program, dintre care multe premiere, care acoperă 28 județe din România și Bucureștiul, precum și două raioane din Republica Moldova și Chișinăul. Momentan, pe harta-program a Bucureștiului sunt 49 de atracții – 28 muzee și 21 entități culturale și studiouri creative. Din țară, 130 de muzee și case memoriale, dar și 21 de alte organizații din 65 de localități s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova – România noapteamuzeelor.org, care va fi actualizată în curând”, a declarat Dragoș Neamu, coordonator departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale la Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

War Childhood Museum din Sarajevo, invitat special

Invitatul special al acestei ediții este War Childhood Museum, faimos muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experiența războiului. Istorii fragile sunt expuse publicului prin obiecte, mărturii video și fragmente de istorie orală, reunite în singurul muzeu din lume dedicat copilăriei afectate de război.

Pentru expoziția de la București, care va fi inaugurată la Muzeul Național al Țăranului Român pe 12 mai, curatorii au inclus povești și obiecte ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiați în România.

War Childhood Museum („Muzeul Copilăriei în Vreme de Răzaboi”) este unul dintre cele mai apreciate muzee ale noului val, un adevărat fenomen care va fi expus pentru o lună, în București, prin expoziția „LISTEN! / ASCULTĂ!”.

Detalii despre organizarea generală și programul evenimentelor din 13 mai vor fi disponibile pe noapteamuzeelor.org, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

Noaptea Muzeelor înregistrează anual în jur de 1 milion de participanți, la nivelul întregii țări.

Ediția anterioară a Nopții Muzeelor a fost prezentă în 260 de spații culturale din peste 90 de localități, care au acoperit geografic 39 de județe. În București, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale.