Noaptea Muzeelor la Sate, în 31 de județe din țară
Cea de-a doua ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate are loc în 31 august și reunește obiective din 128 de localități în 31 de județe din țară.
Proiectul organizat și derulat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România este unic în Europa și pune în valoare patrimoniul cultural rural românesc, prin aducerea laolaltă, prin prezentarea și prin promovarea a mai mult de 136 de obiective muzeale, evenimente și programe educative și culturale din România, disponibile gratuit vizitatorilor din a doua parte a zilei de 31 august, până spre miezul nopții.
Detaliile despre desfășurarea acestei ediții și programul din 31 august pot fi consultate pe site-ul www.noapteamuzeelor-la-sate.ro, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale locale implicate, înscrise în proiect.
Vizitatorii sunt invitați să se conecteze cu atmosfera de sărbătoare a satelor și comunelor României și să descopere colecții muzeale etnografice inedite, case memoriale, centre culturale sătești, lăzi de zestre și poduri spectaculoase din gospodăriilor țărănești, muzee parohiale, șezători, arhive, ritualuri și istorii fascinante, mori, chilii de zâne, mausolee, castele, biserici fortificate, trasee fabuloase de case albastre și semne ale meșterilor zugravi, muzee ale învățătorului, copiilor, mineritului, chihlimbarului sau ale viei și vinului, servicii de pompieri, fierării și multe alte surprize.
Accesul este gratuit în toate obiectivele înscrise. Județele cu cele mai numeroase reprezentări sunt Brașov (18 obiective), Iași (13 obiective), Satu Mare (12 obiective), Vrancea (8 obiective), Maramureș și Sibiu (6 obiective).
Programe educative demonstrative
Noaptea Muzeelor la Sate include și anul acesta o serie de proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat, de sporire a gradului de alfabetizare și de expunere la cultură și la patrimoniu a copiilor și a tinerilor din comunitățile rurale. Este un demers de arheologie culturală, care, în fiecare ediție, scoate la lumină valori inestimabile ale României puțin văzute, dar foarte valoroase.
Pentru ediția 2024, a fost configurată o întreagă echipă de educatori culturali care se va deplasa în localități din județele Neamț, Vaslui și Giurgiu pentru a derula programe educative demonstrative. Coordonatorul micro-proiectului este Iulia Iordan.
De asemenea, Asociația Centrul Memorial Cultural „Dr. Gh. Telea Bologa”, partener al Nopții Muzeelor la Sate, intervine creativ și pedagogic în comunitățile rurale din Noul Român, Arpașu de Sus și Arpaşu de Jos, din judeţul Sibiu. Prin proiectul „Influenceri pentru satul meu”, copiii din aceste trei localități sunt antrenați în acțiuni de repertoriere, interpretare și valorificare a patrimoniului cultural rural din Țara Făgărașului. Coordonatorul micro-proiectului este Cristina Ioana Dan.
Al treilea micro-proiect sub umbrela Nopții Muzeelor la Sate 2024 constă într-o campanie de cotrobăit prin gospodăriile și podurile caselor din județul Sălaj. Intenția organizatorilor este de a scoate la iveală zestrea contemporană a satului românesc, obiecte tăinuite ce pot fi recuperate și donate colecțiilor private din areal. Coordonatorul acestui micro-proiect este Patricia Toma.
Foto: Casa lui moș Didiță, Suceava