Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noaptea Muzeelor la Sate 2024, recuperare a patrimoniului uitat – Înscrierile pentru a doua ediție, până la 1 august
noaptea muzeelor la sate

Noaptea Muzeelor la Sate 2024, recuperare a patrimoniului uitat – Înscrierile pentru a doua ediție, până la 1 august

Noaptea Muzeelor la Sate anunță startul înscrierilor pentru a doua ediției a nocturnei muzeale dedicate exclusiv patrimoniului cultural din spațiul rural românesc. Entitățile muzeale și culturale care doresc să participe la ediția de anul acesta a evenimentului pot solicita fișa de înscriere printr-un mesaj trimis la adresa de e-mail noaptea_muzeelor@yahoo.com.
Înscrierile sunt deschise în perioada 19 iunie – 1 august 2024.

Noaptea Muzeelor la Sate va avea loc anul acesta la 31 august și pregătește pentru public sute de prezentări și proiecte organizate în satele și comunele din țară.

„După un debut spectaculos cu aproximativ 200 de entități muzeale participante, anul trecut, pregătim în cadrul evenimentului de anul acesta implementarea unor proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat sau abandonat în podurile caselor și în cotloanele gospodăriilor țărănești. De asemenea, dorim să ne concentrăm și pe sporirea gradului de alfabetizare și de expunere la cultură și la patrimoniu a copiilor și a tinerilor din comunitățile rurale. Sperăm să se înscrie cât mai multe obiective din întreaga țară pentru a oferi vizitatorilor cât mai multe «lumi minunate» de descoperit și spații de creație rurală de vizitat”, transmite Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor la Sate.

Și anul acesta organizațiile înscrise în program vor beneficia de promovare și de reprezentare în platformei noapteamuzeelor-la-sate.ro și în social media, oferind publicului informații despre evenimentele, activitățile și proiectele găzduite în 31 august în toată țara.

La prima ediție a proiectului – din 2 septembrie 2023 – au participat în jur de 200 de obiective muzeale din 38 județe ale țării. Pe lângă muzee sătești și case memoriale, ateliere educative și spații dedicate copiilor, publicul a putut vizita chilii ale zânelor și locuințe ale martirilor, ferme de artă și puncte gastronomice pentru degustare, spații de rezidență artistică și muzee de pânze sau cu vise, șezători, fierării magice, case de boieri venețieni din Țara Făgărașului, mori de apă, mori de hârtie, ansambluri nobiliare, ateliere de olărit, păstrători de cipcă, spații ale memoriei și ale rezistenței anticomuniste și anti-colectivizare, mănăstiri, castele, biserici fortificate, drumuri tematice, mausolee și multe alte destinații extraordinare.

Proiectul este inițiat și coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și co-finanțat de AFCN.