Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nora Novak, la Galeria Brăteanu din Timişoara
nora novak

Nora Novak, la Galeria Brăteanu din Timişoara

„Ex libris”, expoziție cu lucrări de Nora Novak, va fi vernisată la Galeria Brăteanu din Timişoara în 16 aprilie, de la ora 18:00.

Despre  lucrările Norei Novak, remarca Robert Șerban în volumul „Timișoara (20) Artiști ai Generației `80” din 2015: „Trecută prin excelenta şcoală de desen a lui Iulius Podlipny, graficiana îşi însuşeşte în facultate tehnicile de lucru ale gravurii şi, mai apoi, în anii de după absolvirea ei, le aprofundează. Fuge din zona subiectelor ideologice (peisaje industriale citadine, eroice etc.), care erau la modă, şi expune, în 1982, un ciclu de – Bestiuțe – de inspirație düreriană, unde imaginația îi e servită de buna stăpânire a mijloacelor artistice. Interesul pentru zona fantasticului, pentru o faună ce erodează din tiparele obişnuitului şi intră în teritoriile unui regn mitico-simbolic, este cel care alimentează constant lucrările Norei Novak”.

„Artista paginează ingenios elemente fotografice, creând narațiuni eliptice ce solicită apropierea şi participarea viitorului. Ea desenează cu finețe în tuş micro detalii din natură, sugestive ca atmosferă. Prin seriozitatea demersului cercetării expresiei plastice, prin calitățile profesionale, Nora Novak se impune cu pregnanță în grafica noastră actuală”, nota pictorul și criticul de artă Ciprian Radovan în 1977.

În deschiderea expoziției, scriitorii Marcel Tolcea şi Robert Șerban vor vorbi despre originile, personalitatea și creația Norei Novak.

Expoziția poate fi vizitată până în 29 aprilie, în intervalul orar 09:00 – 17:00.