Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O expoziție de la Musée d’Orsay explorează începuturile cinematografiei

O expoziție de la Musée d’Orsay explorează începuturile cinematografiei

Expoziția „Enfin le cinéma!” încearcă să identifice dorința oamenilor față de imaginile în mișcare înainte de crearea unor săli dedicate celei de-a șaptea arte, potrivit Le Figaro.

Cinema-ul nu a fost creat într-o zi. „La sfârșitul secolelor al XIX-lea și al XX-lea, atunci când această invenție era încă considerată o fizică distractivă și demonstrațiile nu totalizau mai mult de trei mii de curioși, târgurile de pictură de la Expozițiile universale au fost savurate de milioane de oameni”, a constatat Dominique Païni, fost director al Cinematecii Franceze, care a ajutat la conceperea unei vaste expoziții despre preistoria celei de-a șaptea arte.

În 1889, Rodin modelează acest vis într-o formă atât de realistă, încât devine vie. 17 ani mai târziu,  Georges Méliès realizează primul film.

Expoziția adună aproape 300 de opere, obiecte și filme, anonime sau semnate de nume bine cunoscute marelui public, de la Pierre Bonnard la Auguste Rodin, trecând prin opera lui Gustave Caillebotte, Loïe Fuller, Léon Gaumont, Jean Léon Gérôme, Alice Guy, Auguste și Louis Lumière, Jules Etienne Marey, Georges Méliès, Claude Monet, Berthe Morisot, Charles Pathé sau Henri Rivière.

Expoziția este deschisă până în 16 ianuarie 2022.