Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O expoziție imersivă la Londra prezintă procesul creativ al lui David Hockney
david hockney bigger & closer not smaller & further away

O expoziție imersivă la Londra prezintă procesul creativ al lui David Hockney

Prima expoziție imersivă a pictorului britanic David Hockney s-a deschis la Londra, conducând vizitatorii într-o călătorie multi-senzoarială de-a lungul a șase decenii de creație ai artistului, de la soarele Californiei până la peisajul rural din Normandia.

„Lumea este cu adevărat, foarte frumoasă dacă te uiți la ea”, dar „majoritatea oamenilor nu se uită”, spune pictorul în vârstă de 85 de ani în comentarii care răsună prin expoziție, alături de înregistrări de arhivă.

Încă pictând la vârsta de 85 de ani, Hockney s-a lansat complet în conceptul de imersiune, explică pentru AFP Richard Slaney, director general al Lightroom, spațiul care a dezvoltat expoziția împreună cu artistul.

50 de minute de experiență într-un singur spațiu

davod hockney lightroom

„El a fost întotdeauna un inovator. Întotdeauna și-a depășit limitele”. Expoziția, care se desfășoară până pe 4 iunie, a pornit de la un email trimis artistului de Richard Slaney în 2019, în care i-a sugerat o colaborare. Rezultatul: 50 de minute de experiență combinând realitatea virtuală și tehnicile de imersiune audio și vizuală. Proiecțiile la 360 de grade, care au loc într-un singur spațiu vast, prezintă cele mai cunoscute lucrări ale artistului, precum și altele, mai rar expuse.

„Sunt unul căruia îi place să deseneze… Îmi place să mă uit la lucruri”, se aude vocea lui Hockney. „E treaba mea, cred, să fabric imagini”, lucru pe care octogenarul încă îl iubește „extrem de mult”.

Muncitor silitor

Născut în nordul Angliei în 1937, Hockney s-a impus ca o figură importantă în arta pop, în special cu „A Bigger Splash” (1967), care surprinde suprafața apei unei piscine după un plonjon. „Soarele m-a condus la Los Angeles… Am avut senzația că era un loc care mi-ar plăcea”, își amintește el în secțiunea dedicată perioadei sale californiene.

„Am fost acolo, fără să cunosc pe nimeni, și mi-am spus că a fost de două ori mai bine decât mi-am imaginat”. „Când aterizam în Los Angeles, vedem toate acele piscine. Am început să mă uit la ele și am observat formele create de apă”, spune el. Alte părți din expoziție se concentrează pe peisajele din Yorkshire-ul natal, dar și din Normandia, unde a petrecut lockdown-ul din 2020 în timpul pandemiei.

Devotamentul lui pentru arta sa și „mantra vieții amoroase” sunt contagioase, spune Richard Slaney: „Este foarte amuzant… foarte sec. Dar și atât de dedicat. Lucrează ca un nebun în fiecare zi… Are 85 de ani, îi place să creeze”, spune el.

„David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away)” se vizitează la Lightroom până pe 4 iunie.

Foto credit: Lightroom