Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou de David Hockney ce reprezintă răsărit peste Coasta de Azur, vândut cu 20,8 milioane de lire sterline
early morning david hockney

Un tablou de David Hockney ce reprezintă răsărit peste Coasta de Azur, vândut cu 20,8 milioane de lire sterline

Pictura lui David Hockney „Early morning, Sainte-Maxime”, reprezentând un răsărit peste Coasta de Azur, a fost vândută miercuri la licitație pentru peste 20,8 milioane de lire sterline la Londra, dublu față de estimarea inițială.

Lucrarea a fost creată de pictorul britanic la începutul carierei sale, încadrată de celebrele sale picturi cu piscine din California și „naturalismul” lucrărilor sale ulterioare. Ea ilustrează fascinația din ce în ce mai mare a pictorului pentru lumină, cu „ape cristaline scăldate în lumina strălucitoare a zilei care răsare”, conform descrierii casei Christie’s, responsabilă de vânzare.

În momentul în care a pictat acest tablou, Hockney, acum în vârstă de 85 de ani, trăia cele mai frumoase momente ale relației sale cu Peter Schlesinger și, prin urmare, se afla într-o perioadă de „fericire personală și triumf profesional”, potrivit casei de licitații.

Tablou prezentat publicului după trei decenii

Tabloul a fost expus la prima retrospectivă dedicată lui David Hockney la Londra, în 1970, nefiind apoi prezentat publicului mai bine de trei decenii.

Face parte dintr-un grup de patru picturi realizate după fotografiile făcute de Hockney în timpul călătoriei sale prin Europa din 1968 cu Schlesinger.

„În 1971, Hockney își va lua un ultim rămas bun de la partenerul său cu un apus de soare emoționant, în tabloul emoționant ‘Sur la Terasse’, în 1971”, mai precizează Christie’s.

„Este o problemă formală să reprezinţi apa, să descrii apa, pentru că poate fi de orice culoare, ea se mișcă”, explica Hockney câțiva ani mai târziu.

În 2018, pictura sa „Portrait of an Artist (Pool with two figures)” a fost vândută cu mai mult de 90 de milioane de dolari în New York, un record la acea vreme pentru un artist în viață.