Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O galerie londoneză expune în premieră șase capodopere italiene în versiune NFT – FOTO
unit london gallery

O galerie londoneză expune în premieră șase capodopere italiene în versiune NFT – FOTO

Reproduceri digitale NFT a șase capodopere italiene, semnate de Leonardo da Vinci, Modigliani, Caravaggio, Raffaello Santi, sunt prezentate la Londra, în prima expoziție dedicată acestei tehnologii care stârnește atât dorințe, cât și îngrijorare în piața de artă.

Expoziția, intitulată „Eternalizing Art History”, prezintă opere „reprezentative ale Italiei, Renașterii și artei moderne”, a rezumat Serena Tabacchi, din partea firmei Cinello care a reprodus digital tablourile originale.

unit london gallery2

Fiecare dintre ele a fost multiplicată la „cea mai înaltă rezoluție posibilă” în cooperare cu muzeele italiene, iar copiile digitale au fost certificate NFT (jetoane nefungibile), ce permit asocierea unui certificat de autenticitate unui obiect virtual. Teoretic inviolabile, NFT-urile sunt concepute cu ajutorul tehnologiei „blockchain” care servește drept bază pentru criptomonede precum bitcoin. La modă pe piața de artă, ele asigură colecționarii contra riscului de copiere.

unit london3

Vizibile pe ecrane, cele șase lucrări italiene sunt expuse în același format ca și picturile originale, iar ramele care le înconjoară au fost de asemenea reproduse identic.

Prezentarea, ce va avea loc la Galeria Unit London până la jumătatea lunii martie, este „prima de acest gen din Marea Britanie” și, astfel, permite publicului să „experimenteze fizic” această nouă formă de artă, susținând în același timp muzeele” care chiar au avut de suferit” în timpul pandemiei, asigură Joe Kennedy, directorul galeriei.

„Madonna of the Goldfinch” de Raffaello Santi „Ritratto din musico” și „La Scapigliata” de Leonardo da Vinci, „Testa di giovane donna” de Amedeo Modigliani, „Il bacio” de Francesco Hayez, „Canestra di frutta” de Caravaggio sunt operele expuse la Unit London Gallery.

Lucrările originale sunt păstrate la Pinacoteca di Brera la Milano, Complesso Monumentale della Pilotta di Parma, Veneranda Biblioteca Ambrosiana din Milano și Galeriile Uffizi (Florența).

Foto credit: Unit London