Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O locuinţă de închiriat din Liverpool transformată de un artist în „muzeu”, protejată de guvernul britanic
historic england

O locuinţă de închiriat din Liverpool transformată de un artist în „muzeu”, protejată de guvernul britanic

O proprietate de închiriat transformată în secret de excentricul artist care a locuit acolo timp de trei decenii este protejată oficial de guvernul britanic, după cinci ani de la moartea acestuia.

La scurt timp după ce Ron Gittins a murit în septembrie 2019, la vârsta de 79 de ani, familia sa a vizitat apartamentul în care a locuit de la mijlocul anilor 1980 în Birkenhead, la periferia orașului Liverpool, în nord-vestul Angliei.

Ceea ce au găsit înăuntru i-a lăsat total uimiți. Gittins decorase aproape toate suprafețele disponibile din locuința sa și pictase numeroase picturi murale care înfățișau scene istorice. Printre operele de artă se aflau picturi plasate în Egiptul Antic și în Anglia georgiană, precum și șeminee în formă de cap de leu și de cap de minotaur uriaș, iar acolo se afla chiar și un cuptor de pâine roman.

rons place liverpool

Descoperirea a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât Gittins, care avea o pregătire artistică formală limitată, descuraja în mare măsură oamenii să îi viziteze locuința, un apartament situat la primul etaj al unui duplex victorian care cuprinde trei camere principale, un hol, o bucătărie și o baie.

După moartea sa, a devenit clar de ce, potrivit nepoatei sale, Jan Williams.

„Casa era un adevărat dezastru și nu puteai nici măcar să treci de ușă”, a declarat ea pentru CNN într-un interviu telefonic.

Williams a spus că unchiul ei era „extravagant” și „cu adevărat ciudat” și era adesea văzut prin oraș în costum, căutând lucruri pe care le încărca într-un coș de cumpărături – cum ar fi saci de ciment.

„Acesta este unul dintre motivele pentru care familia nu l-a văzut atât de mult”, a spus Williams, adăugând că l-a văzut ultima dată în anul dinaintea morții sale.

„Comportamentul său era destul de provocator, dar noi încă îl iubeam și aveam o părere foarte bună despre el”.

Fiecare cameră a apartamentului era plină de saci, cutii, cărți, materiale artistice, ambalaje de mâncare și multe altele, precum și multe notițe scrise de mână, unele dintre ele în cod.

Statut de monument istoric

La scurt timp după aceea, Williams și partenerul ei, Chris Teasdale, care sunt amândoi artiști și conduc un spațiu expozițional mobil, au demarat o campanie pentru salvarea „Ron’s Place”, susținută de prieteni, rude, artiști și alte persoane care lucrează în lumea culturii și a patrimoniului.

Împreună au înființat Wirral Arts and Culture Community Land Trust (WACCLT), care a lansat o campanie de crowdfunding prin intermediul site-ului web Ron’s Place, a depus o cerere pentru obținerea statutului de monument istoric și, în cele din urmă, a cumpărat clădirea anul trecut.

apartament liverpool

Acum, proprietatea a primit lista „Grade II” de către Departamentul pentru Cultură, Media și Sport al Marii Britanii, la recomandarea organismului național de patrimoniu Historic England.

Un purtător de cuvânt al Historic England a explicat semnificația listării într-un e-mail pentru CNN, spunând următoarele: „Includerea Ron’s Place pe Lista Patrimoniului Național al Angliei ne permite să evidențiem și să celebrăm ceea ce este semnificativ în legătură cu acest loc extraordinar și ne ajută să ne asigurăm că orice modificări viitoare ale acestuia nu vor duce la pierderea semnificației sale”.

Proprietatea este în prezent în curs de lucru pentru a fi „conservate” operele de artă pentru un „micro-muzeu”, în timp ce trustul speră, de asemenea, să convertească celelalte apartamente din clădire pentru a crea o „casă holistică de artă și creativitate”, potrivit lui Williams.

Spațiul va fi apoi disponibil pentru ca alți artiști să lucreze în el, în timp ce planurile ulterioare ar putea include și dezvoltarea grădinii și a pivniței.

Foto credit: Historic England