Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
O monedă de aur din perioada lui Henric al III-lea al Angliei, descoperită de un amator– adjudecată la peste jumătate de milion de lire sterline

O monedă de aur din perioada lui Henric al III-lea al Angliei, descoperită de un amator– adjudecată la peste jumătate de milion de lire sterline

Licitaţia organizată duminică a înregistrat un preţ final de 540.000 de lire, arată BBC. Potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii, persoana care a cumpărat preţiosul obiect trăieşte în Marea Britanie şi doreşte ca acesta să fie prezentat în muzeu.

Acest tip de monedă nu a mai fost descoperit de 260 de ani. În acea perioadă, au fost create 52.000 de monede asemănătoare iar una are valoarea a 60 de lire sterline  în prezent.

Moneda, numită provizoriu “penny-ul de aur al lui Henric al III-lea”, a fost dezgropată de pe un teren agricol din Devon şi pare că a fost bătută în 1257. Pe monedă este ilustrat regele pe tron, ţinând un glob şi un sceptru.

Potrivit legii britanice, obiectul descoperit a putut fi păstrat şi vândut de cel care l-a găsit, iar estimarea casei de licitaţii care s-a ocupat de tranzacţie, Spink & Son, a fost de peste jumătate de milion de dolari.

Henric al III-lea a condus Anglia din 1216 până la moartea sa, în 1272

A fost una dintre cele mai lungi domnii din istoria ţării. În 1257, Henric al III-lea  a folosit obiectele preţioase din visterie pentru a bate monedă, a spus, potrivit CNN, David Carpenter, care predă istorie medievală la King’s College din Londra. În acea perioadă, au apărut primele monede de aur pe acest teritoriu.

Potrivit unor specialişti, ele au fost create probabil din monede bizantine şi dinari care circulau în lumea islamică, iar procesul pune în lumină rutele de comerţ dintre Europa şi Orientul Mjlociu din acea perioadă.

Credit foto: CNN