Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O moștenitoare din Hong Kong dă în judecată proprietara unei galerii pentru un tablou de Banksy
show me the monet

O moștenitoare din Hong Kong dă în judecată proprietara unei galerii pentru un tablou de Banksy

O moștenitoare a gigantului de băuturi din Hong Kong Vitasoy International dă în judecată o cunoscută proprietară de galerie, declarând că a plătit 500.000 de lire sterline (613.000 de dolari) pentru un tablou de Banksy care nu a fost niciodată livrat, potrivit unui mandat de judecată depus săptămâna aceasta.

Lucrarea artistului britanic este o reinterpretare a unei capodopere a pictorului impresionist Claude Monet, „Nuferii”.

Pictura „Show Me The Monet” (2005) a fost vândută în 2020 la Sotheby’s pentru peste 9 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării de 3,7 milioane de dolari.

Karen Lo, al cărei bunic a fondat Vitasoy, companie specializată în lapte de soia și sucuri, a spus că Pearl Lam, proprietara galeriei care-i poartă numele, a afirmat în mod fals că a cumpărat pictura lui Banksy „Show Me The Monet” în numele lui Lo, potrivit documentelor.

Pearl Lam Gallery participă la Art Basel Hong Kong

Biroul lui Lam a declarat pentru Reuters că vânzarea a fost o „chestiune privată și regretăm că este judecată în presă. Desigur, am oferit o rambursare completă și așteptăm cu nerăbdare să rezolvăm această problemă”. Galeria ei se numără printre cele care participă la Art Basel Hong Kong, care s-a deschis săptămâna aceasta.

„Show Me The Monet” a făcut parte din expoziția Banksy din 2005 „Crude Oils: A Gallery of Re-mixed Masterpieces, Vandalism and Vermin”, în care artistul a criticat consumerismul și comercializarea artei prin reelaborarea reperelor istorice ale artei precum „Sunflowers” a lui Van Gogh și „Nighthawks” a lui Hopper.

Cu „Show Me The Monet”, Banksy a recreat cu expertiză îndrăgitul pod japonez al maestrului impresionist de la Giverny, adăugând două cărucioare de cumpărături goale și un con de trafic portocaliu strălucitor care plutea în iazul nealterat cândva.

Bunicul lui Lo a fondat mega-brandul de băuturi Vitasoy. Lam este fiica regretatului magnat și filantrop din Hong Kong Lim Por-yen.

Pearl Lam Gallery nu a răspuns la solicitarea ARTnews.