Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O natură moartă a pictoriței Clara Peeters, de mult uitată, scoasă la vânzare
clara peeters

O natură moartă a pictoriței Clara Peeters, de mult uitată, scoasă la vânzare

O pictură deosebită a unui coș cu flori realizată de Clara Peeters, artistă de la începutul secolului al XVII-lea, care a fost exclusă din istoria artei timp de secole, va fi vândută la licitație în decembrie.

Natura moartă fără titlu a pictoriței flamande Clara Peeters nu a mai fost văzută în public de aproximativ 100 de ani și nu a apărut vreodată în vreo carte. Se știu puține lucruri despre viața artistei.

Tabloul prezintă trandafiri, garoafe, lalele și alte flori într-un coș de răchită așezat pe un pervaz, cu un fluture și un greier în prim-plan. Peeters a pictat această natură moartă pe cupru, ceea ce îi conferă picturii un „luciu asemănător cu cel al smalțului”, a declarat Chloe Stead, de la Sotheby’s, casa de licitații care vinde tabloul cu o estimare de 500.000 – 700.000 de lire sterline.

40 de lucrări pictate în timpul vieții

„Peeters a fost uitată pentru o perioadă atât de lungă de timp. Există o lipsă remarcabilă de detalii despre viața ei, ceea ce este ispititor având în vedere calitatea extraordinară a picturilor sale”, a declarat Stead.

Picturile lui Peeters au fost înregistrate în afara Anvers, unde a locuit – de exemplu, în colecția regală din Madrid – ceea ce arată că a fost o artistă de succes. „Tablourile ei erau obiecte destul de apreciate și se ofereau adesea. Ceea ce face atât de remarcabil faptul că ea – la fel ca multe dintre contemporanele sale de sex feminin – a fost, de-a lungul secolelor care au urmat, eliminată din istoria artei. Și a fost redescoperită și reevaluată abia la mijlocul și sfârșitul secolului al XX-lea”, a spus Stead.

Peeters a pictat 40 de lucrări în timpul vieții sale. Natura moartă cu flori se află într-o colecție privată din Belgia din 1928.

Este vândută alături de o altă natură statică semnată de Louise Moillon în 1634, atunci când artista franceză avea 24 de ani. Reprezintă caise, piersici și prune într-un bol de porțelan.

louise moillon

Stead a spus: „Picturile lui Moillon sunt sublime. Este o expertă în texturi, iar contrastul din acest tablou dintre albul rece al bolului de porțelan și suprafața frumoasă și pufoasă a caiselor și piersicilor este un adevărat deliciu.Are o operă mai mare [decât a lui Peeters], dar multe dintre picturile ei se află în colecții private din Franța. Și astfel, ea este un nume pe care îl vedem mai rar. Este un tablou frumos”. Are o estimare între 600.000 și 800.000 de lire sterline.

Ottilie Windsor, un director senior la Sotheby’s, a declarat că artistele au avut rezultate bune pe piață. Unii colecționari, privați și instituționali, caută în mod special femei artiste, în special pe cele care au fost trecute cu vederea. Expozițiile artistelor, cum ar fi Artemisia Gentileschi la National Gallery, au avut un succes enorm.

„Vor urma mai multe astfel de evenimente, iar piața va urma această traiectorie”, a spus Windsor. „Nu este vorba doar de artă. Aceste povești personale sunt convingătoare, iar mulți dintre noi sunt mai implicați în explorarea acestor vieți mai puțin privite. Interesul este în creștere, dar mai este încă un drum lung de parcurs”.

Foto credit: Sotheby’s