Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O nouă „cameră infinită” creată de Yayoi Kusama, la New York
kusama, foto yusuke miyazaki © yayoi kusama

O nouă „cameră infinită” creată de Yayoi Kusama, la New York

Cea mai nouă expoziție personală a artistei japoneze Yayoi Kusama la New York, care va fi deschisă în luna mai la Galeria David Zwirner, va include o nouă „Infinity Mirror Room”.

Alte lucrări conexe din această serie au luat forma unor spații asemănătoare unor cutii în care privitorii pot intra. Înăuntru, aceștia își pot vedea imaginile reflectate de mai multe ori prin utilizarea unor panouri de sticlă. Aceste lucrări au devenit un succes pentru utilizatorii de social media, atrăgând în mod regulat selfie-uri și cozi lungi pentru a le vedea.

Expoziția din galerie, intitulată „I Spend Each Day Embracing Flowers”, va include și noi picturi și noi sculpturi. Într-un comunicat de presă este precizat că expoziția, care va fi vernisată pe 12 mai, va marca zece ani de la prima colaborare a lui Kusama cu David Zwirner și va fi „cea mai mare expoziție de galerie de până acum a artistei”.

Kusama, între cei mai populari artiști contemporani

Când mega-galeria a găzduit o expoziție Yayoi Kusama în 2019, intitulată „Every Day I Pray For Love”, a avut constrângeri de timp de un minut pentru vizitatorii care intrau în interiorul unei alte „Infinity Mirror Room”, intitulată „Dancing Lights That Flew Up To The Universe”. Aproximativ 75.000 de persoane au vizitat acea expoziție.

Noua expoziție personală cu David Zwirner din luna mai urmează unei serii de alte proiecte și expoziții de anvergură ale lui Kusama în acest an: o retrospectivă care se află în prezent la muzeul M+ din Hong Kong, o expoziție în aer liber recent închisă la Muzeul de Artă Islamică din Doha și dezvelirea lucrării de artă în mozaic „A Message of Love, Direct from My Heart to the Universe” la noul terminal al Long Island Railroad din New York.

Hirshhorn Museum and Sculpture Garden de la Smithsonian din Washington D.C. a prelungit perioada de vizitare a expoziției Kusama care prezintă două „camere ale infinitului” și alte lucrări ale artistei din colecția permanentă.

În ianuarie, artista a lansat și o a doua colaborare cu brandul de lux Louis Vuitton. Pe lângă cele peste 400 de articole din colecția pentru bărbați și femei, mai multe magazine au fost decorate în mod elaborat, referire la punctele colorate ale lui Kusama, la „Infinity Mirror Rooms” și la „Narcissus Garden”, o instalație de bile cromatice care a avut premiera la Bienala de la Veneția din 1966. Roboți animatronici ai artistei au fost instalați în vitrinele magazinelor Louis Vuitton din Paris, New York, Tokyo și Londra, potrivit Reuters.

Instalațiile „Infinity Mirror Rooms” ale lui Yayoi Kusama (n. 1929) au debutat în 1965. Lucrările incredibil de populare au fost instalate permanent în muzee și galerii din SUA, cum ar fi Broad din Los Angeles și Rubell Museum din Miami, precum și la Art Gallery of Ontario din Toronto și Tate Modern din Londra.

Foto: portret Yayoi Kusama, 2020 Yusuke Miyazaki © Yayoi Kusama