Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
O nouă tehnologie poate identifica pictorii după tuşa lor

O nouă tehnologie poate identifica pictorii după tuşa lor

În acest proces sunt folosite scanarea 3-D şi Inteligenţa Artificială, aplicate unor mici mostre de pictură, arată Smithsonian Magazine.

Potrivit publicaţiei, această inovaţie ar putea ajuta istoricii de artă să identifice creatorii unor opere.

Sistemul analizează mici fragmente de picturi, unele de un milimetru, pentru a detecta diferenţe de tuşă, arată the Art Newspaper, citat de Smithsonian Magazine.

Astfel, în timp ce alte proiecte de acest gen foloseau inteligenţa artificială pentru identificarea artistului după imagini la rezoluţie mare, acest sistem se bazează pe scanări ale pânzelor.

Cercetarea este rezultatul colaborării dintre fizicenii Kenneth Singer şi Michael McMaster şi Lauryn Smith, specialist în istoria artei.

Suplimentar, echipa de cercetători a folosit Inteligenţa Artificială pentru a face diferenţa dintre părţile originale şi cele restaurate din portretul lui Juan Pardo de Tavera realizat de El Greco în 1609. Opera a fost distrusă în Războiul Civil din Spania şi apoi a fost refăcută.

Noua tehnologie poate detecta astfel colaborările de acest gen de-a lungul timpului, dintre artişti şi restauratori dar ar putea determina şi autenticitatea unei picturi de pe piaţa de artă.