Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O retrospectivă a lucrărilor artistului Dan Perjovschi de pe zidurile Teatrului Național din Sibiu, în volum
dan perjovschi

O retrospectivă a lucrărilor artistului Dan Perjovschi de pe zidurile Teatrului Național din Sibiu, în volum

O retrospectivă a lucrărilor artistului vizual Dan Perjovschi pe care le-a realizat în spațiul public din Sibiu (orașul său natal) se regăsește acum într-un volum alcătuit de artista multimedia Gloria Luca – „Dan Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image”, apărut la Curtea Veche Publishing.

Cartea conține eseuri în limba engleză și imagini cu lucrările lui Dan Perjovschi de pe zidul de lângă Teatrul Național din Sibiu din ultimii 12 ani. Aceasta a fost lansată recent la festivalul internațional Documenta Fifteen din Kassel, Germania, unde s-a bucurat de apreciere.

Proiect unic în lume

„Ziarul Orizontal” este probabil cel mai de durată proiect artistic desfășurat în spațiul public din România și un experiment artistic unic în lume.

Lucrarea se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 50 x 4 metri. În peste cei 12 ani de activitate neîntreruptă, „Ziarul Orizontal” a plecat și „în deplasare”, conectând lucrarea originală cu evenimente din toată lumea, de la Festivalul de Teatru de la Avignon și până festivalul internațional de artă documenta fifteen, unde dealtfel a fost lansat volumul.

Această lucrare a fost o constantă analiză a evenimentelor curente din viețile noastre, propunând în același timp posibilitatea unui viitor mai bun printr-un proiect de artă publică dar și unul educațional, așa cum argumentează și Gloria Luca în carte.

În mod ironic, momentul când Teatrul Național din București a renunțat la instalația „La Zid” a lui Dan Perjovschi a coincis cu prima intervenție din Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” oferind astfel platforma atât de necesară pentru acest tip de intervenție culturală.

Dan Perjovschi a construit un reper al libertății de exprimare, al ambiției și consecvenței, al solidarității și al coerenței artistice în spațiul public.

Volumul „Dan Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image” de Gloria Luca este disponibil pe curteaveche.ro și în librăriile din țară.

Gloria Luca este o artistă multimedia care activează în Madrid și Iași. A urmat masteratul de Critica Imaginii de la Institutul Regal de Artă din Stockholm și deține totodată un masterat în fotografie și artă video și o licență în istoria și teoria artei de la Universitatea de Artă „George Enescu” din Iași. Luca este cunoscută pentru lucrările sale în cadrul unor galerii și evenimente precum: Biennale Jeune Création Européenne, Montrouge, Franța (2019); KulturKontakt Austria, Viena (2018); Fundația Art Encounters, Timişoara (2018); ANTICAMERA&Guests: Dan Perjovschi și Eduard Constantin, VOID. Whiskey. Tango. Foxtrot, Galeria apARTe, Iaşi (2017); Ringturm Exhibition Centre, Viena (2015); National Gallery – Trade Fair Palace, Praga (2015).

Dan Perjovschi este un desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance român. Lucrările sale de artă reprezintă o combinație între desene, desene animate, artă brută și graffiti și se află temporar pe pereții muzeelor sau altor spații contemporane din lume. Perjovschi abordează teme sociale de actualitate în operele sale și a avut un rol important în cultura românească, fiind ilustrator și autor de articole pentru Revista 22 din București. A avut expoziții în toată lumea: Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia, Corea de Sud, China etc. În prezent, locuiește și lucrează în București și Sibiu.