Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O sculptură a lui Boccioni de la Museo del Novecento, în centrul unei acțiuni de protest
protest ultima generazione

O sculptură a lui Boccioni de la Museo del Novecento, în centrul unei acțiuni de protest

Protestele activiștilor de mediu continuă în Italia, iar cel mai recent o sculptură a lui Umberto Boccioni s-a aflat în centrul unei acțiuni la Museo del Novecento.

Grupul activist Ultima Generazione, parte din campania grupării Just Stop Oil, a organizat weekendul trecut un protest la Museo del Novecento din Milano, lipindu-și palmele de sculptura „Forme uniche della continuità nello spazio” (1913) a lui Umberto Boccioni.

„Ne-am lipit de lucrarea lui Biccioni pentru că nu ne mai permitem să ne năpustim spre progresul economic care ne duce la extincție în masă”, au spus ei, citează milanoartguide.com.

Cu o săptămână înainte, ei s-au lipit de „Primavera” a lui Sandro Botticelli de la Galeriile Uffizi din Florența.

Tinerii activiști de mediu întru combaterea schimbărilor climatice au două doleanțe: stoparea imediată a redeschiderii centralelor electrice pe bază de cărbune și sporirea energiei solare și eoliene.

„Nu va mai exista artă pe o planetă în colaps”

„Într-o lume în care doar o jumătate din resursele de azi vor fi disponibile, vom sfârși prin a ne omorî pe străzi pentru o bucată de pâine”, susțin activiștii. „Trebuie să înțelegem acum că nu va mai exista artă pe o planetă în colaps. Din acest motiv cerem profesioniștilor din artă să ni se alăture și să pună presiune pe Guvern”.

Sculptura lui Boccioni nu a fost afectată în timpul acțiunii de protest. Activiștii s-au lipit doar de structura care o susține. „Este important pentru noi să respectăm valoarea artei, nu să o deteriorăm, așa cum guvernele noastre fac cu singura planetă pe care o avem la dispoziție. Acțiunile Ultima Generazione iau apărarea artei, frumosului, a locurilor de muncă, păcii și mediului”, a fost transmis într-un comunicat de presă.

În ultimele săptămâni, acțiuni similare au avut loc și în Marea Britanie. „Cina cea de taină/ The Last Supper” de la Royal Academy din Londra, atribuită lui Giampietrino, ucenic al lui Leonardo Da Vinci, și „Hay Wain” al lui John Constable de la National Gallery s-au numărat între lucrările vizate, iar în afara Angliei organizația pentru mediu Just Stop Oil a mai vizat o galerie din Scoția.