Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O statuie a scriitoarei Lorraine Hansberry, realizată de sculptorița Alison Saar, prezentată în Times Square
macheta, hansberry, saar

O statuie a scriitoarei Lorraine Hansberry, realizată de sculptorița Alison Saar, prezentată în Times Square

O statuie care o reprezintă pe scriitoarea Lorraine Hansberry, realizată de sculptorița Alison Saar, va fi prezentată în Times Square din New York pe 9 iunie.

Reprezentarea în mărime naturală a lui Hansberry, pionier în dramaturgie, va fi inaugurată ca parte a unei noi inițiative de omagiere a moștenirii lăsate de ea.

Alison Saar, în vârstă de 66 de ani, a fost angajată în urmă cu patru ani să creeze monumentul dedicat scriitoarei, scrie New York Times. Solicitarea a venit din partea lui Lynn Nottage, dramaturgă dublu premiată cu Pulitzer, ca parte a inițiativei dezvoltate cu Julia Jordan, director executiv al Lilly Awards, distincții ce recunosc munca femeilor în teatru.

Lorraine Hansberry a fost prima femeie afro-americană care a avut o piesă produsă pe Broadway.

Grupul statuar cuprinde figura lui Hansberry înconjurată de cinci scaune mobile din bronz, care reprezintă aspecte ale vieții ei, iar Saar spune că oamenii „se pot așeza și gândi împreună cu ea”.

Evenimentul de inaugurare va cuprinde reprezentații și discursuri ale lui Nottage și ale surorii în vârstă de 99 de ani a lui Hansberry, Mamie Hansberrry.

Monumentul va fi menținut în Times Square până pe 12 iunie, apoi va porni în turneu prin țară, pe parcursul unui an, pentru a fi stabilit în Chicago, orașul natal al lui Hansberry.

Lorraine Hansberry, pionier în dramaturgie și activist

Lorraine Hansberry, care a murit în 1965, la vârsta de doar 34 de ani, este cunoscută pentru „Raisin”, dramă semi-autobiografică.

Spectacolul după această piesă a avut premiera pe Broadway în 1959, cu Sidney Poitier în distribuție. Textul a primit din partea New York Drama Critics’ Circle premiul pentru cea mai bună piesă de teatru, astfel că Hansberry, la 29 de ani, a devenit cel mai tânăr american și prima persoană de culoare care a câștigat distincția.

Hansberry a fost activă și din punct de vedere al mișcărilor socio-politice, scriind frecvent în ziarul Freedom despre inegalitatea rasială, economică și de gen.