O statuie Buddha din bronz în valoare de 1,5 milioane de dolari, furată de la o galerie din Los Angeles
O statuie Buddha din bronz care datează din perioada Edo a Japoniei, în valoare de 1,5 milioane de dolari, a fost furată din fața unei galerii din Los Angeles. Un singur hoț ar fi manevrat sculptura de 113 kilograme, din curtea galeriei Barakat, și a urcat-o într-un camion închiriat.
Este considerat că sculptura furată la începutul acestei săptămâni a fost inițial comandată ca piesă centrală a unui templu și datează din perioada Edo a Japoniei (1603-1867), o perioadă deosebit de prosperă pentru națiune și artele sale.
Paul Henderson, directorul Barakat din Los Angeles (galeria de artă antică are spații și în Londra și Seul), a estimat că sculptura are o înălțime de aproximativ 1,5 metri și cântărește aproximativ 113 de kilograme.
„Avem imagini ale camerelor de supraveghere care arată cum cineva trage un camion la ora 2:30 luni dimineața. Aceștia au coborât, au spart poarta de la intrare, apoi au folosit ceea ce pare a fi un cărucior de mutare pentru a scoate sculptura și a o încărca în camion”, spune Henderson, potrivit theartnewspaper.com. „A fost o singură persoană. Este șocant pentru noi că a fost capabil să manevreze acest lucru, dar a fost. A durat aproximativ 25 de minute în total și apoi a plecat imediat”.
Din cauza dimensiunii și greutății sale relativ mari, sculptura a fost adăpostită în curtea galeriei, în principal printre lucrări realizate din piatră și marmură, și, pentru că hoțul s-a mișcat relativ repede și a vizat doar acest singur obiect înainte de a pleca cu el într-un camion de închiriat Budget, galeria presupune că furtul a fost premeditat.
Statuie comandată de un oficial religios
Sculptura în sine este atribuită unui artist pe nume Tadazou Iinuma. Inscripția de pe ea implică faptul că lucrarea a fost comandată de un oficial religios pe nume Ryozen și a fost probabil instalată cândva în Templul Yudo-no-San, un loc sfânt de pe Muntele Yudono din Japonia.
„Suntem cu toții foarte nedumeriți. În mod evident, este o piesă de mare valoare, este importantă, iar din punct de vedere estetic este un obiect foarte interesant și unic”, adaugă Henderson. „Este în mod clar o sculptură de templu din acea perioadă, iar dimensiunea și execuția o fac un obiect foarte rar, așa că nu este ceva ce ai găsi pe piață, ceea ce înseamnă că nu este ceva ce ar putea fi revândut cu ușurință. Încă încercăm să ne dăm seama care a fost motivul și ce crede hoțul că va face cu această piesă”.
El mai spune că, în prezent, galeria nu are nicio pistă, dar colaborează cu Departamentul de Poliție din Los Angeles și cu firmele vecine în încercarea de a identifica hoțul. Anul trecut, Barakat Gallery din Londra a returnat voluntar două artefacte nepaleze despre care s-a constatat că au fost furate din templele de lângă Kathmandu în anii 1980.
Credit foto: barakatgallery.eu