Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O vilă romană care are singurul mural realizat de Caravaggio – scoasă la licitaţie

O vilă romană care are singurul mural realizat de Caravaggio – scoasă la licitaţie

Vila Aurora, singura care conţine un mural realizat de Caravaggio, va fi scoasă la licitaţie în ianuarie, cu un preţ de pornire de 500 de milioane de euro, arată The Guardian.

Pictura de aproape 3 metri pătraţi îi ilustrează pe Jupiter, Neptun şi Pluto şi a fost comisionată, în acea vreme, de cardinalul Francesco Maria Del Monte, în secolul XVI, pentru a-i decora laboratorul de alchimie.

Vila Aurora este în centrul Romei, alături de Vila Veneto şi este tot ce a rămas din reşedinţa cardinalului. Imobilul conţine şi fresce realizate de pictorul baroc Guercino, plătit atunci de familia Ludovisi, apropiată a papalităţii.

Scoaterea la vânzare a vilei vine după o dispută legată de succesiune după moartea proprietarului, prinţul Nicolò Boncompagni Ludovisi, în 2018. Spaţiul din clădire a adăpostit numeroase opere de valoare care au fost cumpărate de statul italian şi apoi, expuse la Muzeul Naţional Roman.

Potrivit The Guardian, pentru că vila face parte din patrimoniu, statul italian are drept de preemţiune, anume, odată un preţ stabilit, statul poate cumpăra proprietatea la această sumă.

Ce este clar e că viitorii proprietari va trebui să investească aproximativ 11 milioane de euro în restaurarea imobilului.

Vila Aurora a stat departe de traseul turiştilor din Roma. Până în 2019, clădirea şi grădinile sale puteau fi vizitate doar prin tur privat, cu programare, o dată pe lună.

Credit foto: Artefact/Alamy via The Guardian