Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Olanda vrea să cumpere emblematicul autoportret al lui Rembrandt, după ce Franța a renunțat la dreptul său

Olanda vrea să cumpere emblematicul autoportret al lui Rembrandt, după ce Franța a renunțat la dreptul său

Guvernul olandez vrea să cumpere emblematicul autoportret al lui Rembrandt van Rijn și va oferi 165 de milioane de dolari împreună cu Rijksmuseum și Rembrandt Association, după ce Franța a renunțat la dreptul său de a-l achiziționa.

Opera de artă datată 1636 a aparținut, timp de secole, mai multor colecții private, între care a familiei Rotschild.

O ramură franceză a acesteia l-a avut în proprietate începând din 1844, iar Franța a declarat lucrarea „comoară națională”.

Totuși, statul francez a renunțat la dreptul său de achiziție și a permis ca pictura să fie scoasă la vânzare pe piața deschisă.

După această decizie, Guvernul olandez a decis că vrea să o cumpere și așteaptă acum aprobarea Parlamentului în acest sens.

Tabloul „Standard Bearer/ Porte-étendard” (purtătorul de stindard, n.r.) este considerat că are importanță uriașă în cultura și istoria olandeză.

Rembrandt este reprezentat îmbrăcat în costum de purtător de stindard – cel care conducea trupele în bătălie în Războiul de 80 de Ani, care a culminat cu independența Olandei, în 1648.

Cel mai recent a fost expus în țară la Rijksmuseum, în 2019. Aici va reveni și după ce statul olandez îl va cumpăra.

„«Purtătorul de stindard» vine acasă pentru totdeauna, după o călătorie de câteva secole”, a transmis ministrul Culturii, Ingrid van Engelshoven, într-un comunicat citat de BBC.

Guvernul a rezervat 150 de milioane de euro pentru pictură, iar fondul muzeului va adăuga 10 milioane de dolari și Rembrandt Association, 15 milioane de euro.