Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Opere semnate de James McNeill Whistler, la Musée d’Orsay, din 8 februarie până pe 8 mai

Opere semnate de James McNeill Whistler, la Musée d’Orsay, din 8 februarie până pe 8 mai

Este vorba de picturi împrumutate din colecţia creată în vila magnatului Henry Clay Frick şi deschisă publicului în 1935. Acest spaţiu este unul dintre cele mai importante muzee de artă europeană din SUA, arată cei de la Musée d’Orsay.

În contextul renovărilor la care este supusă clădirea, colecţia Whistler este prezentată pentru prima dată, într-un secol, departe de New York, la Paris.

Expoziţia cuprinde 22 de opere, printre care 4 picturi, 3 pasteluri, 12 lucrări în acvaforte (din colecţia Frick), cărora li se adaugă 3 picturi din colecţia muzeului parizian.

Franţa este considerată una din patriile lui Whistler, alături de Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii

Născut în 1834, în Massachussetts, artistul a învăţat artă la Paris, între 1855 şi 1859. După ce se stabileşte la Londra, continuă legăturile cu mediul artistic parizian şi până spre finalul secolului XIX devine un exponent al simboliştilor.

În 1891, statul francez i-a cumpărat capodopera, “Arrangement en gris et noir: portrait de la mère de l’artiste”. În acelaşi timp, Henry Clay Frick începuse să îşi creeze colecţia de lucrări semnate de Whistler.

Credit foto: The Frick Collection via Musée d’Orsay