Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Paris+ par Art Basel 2023, program public extins la nivelul întregului oraș
view,on,paris,form,notre,dame,cathedral

Paris+ par Art Basel 2023, program public extins la nivelul întregului oraș

Paris+ par Art Basel a anunțat un program public extins, la nivelul întregului oraș, pentru ediția din 2023, incluzând noi spații, colaborări instituționale, precum și artiști și curatori participanți. Accesibil gratuit pentru public, programul cuprinde trei expoziții, două instalații monumentale în aer liber și o serie de discuții și dezbateri prezentate în șase locuri emblematice din oraș.

Printre acestea se numără Jardin des Tuileries – Domaine national du Louvre, Chapelle des Petits-Augustins des Beaux-Arts de Paris și Place Vendôme – care au găzduit deja proiecte în 2022 -, precum și trei locuri noi: în fața l’Institut de France, Palais d’Iéna și Centre Pompidou, care va găzdui programul Conversații al evenimentului.

„Parizienii și vizitatorii din afara orașului vor avea ocazia să experimenteze o artă care îndeamnă la reflecție și un discurs captivant în contextul unor spații istorice, dacă nu legendare”, spune Clément Delépine, director al Paris+ par Art Basel.

Pistoletto, Buren și Warboys, între artiștii invitați

În Jardin des Tuileries va fi amplasată expoziția „La cinquième saison”, care explorează grădina ca pe un loc în care coexistă apa, plantele, mineralele și viața animală. Printre artiștii care vor expune aici se numără Joël Andrianomearisoa, Meriem Bennani, Jacqueline de Jong, Vojtech Kovarik, Zanele Muholi, Jean Prouvé & Pierre Jeanneret și Claudia Wieser. Curatoare este Annabelle Ténèze.

La Palais d’Iéna sunt găzduiți Michelangelo Pistoletto (Biella, Italia, 1933) și Daniel Buren (Boulogne-Billancourt, Franța, 1938), care au expus în instituții culturale și galerii importante din întreaga lume. Proiectul, condus de istoricul de artă Matthieu Poirier și susținut de Galleria Continua (San Gimignano, Beijing, Boissy le-Châtel, Dubai, Havana, Paris, Roma, São Paulo), va fi dezvăluit în întregime în octombrie. Expoziția va reuni elemente concepute și realizate ca răspuns la specificitățile Palais d’Iéna, construit de Auguste Perret în 1937: spațiile sale monumentale, policromia subtilă a betonului său brut, luminozitatea sa singulară, împrejurimile urbane, perspectivele și diferitele sale niveluri, precum și simetria sa complexă.

Chapelle des Petits-Augustins des Beaux-Arts de Paris, capelă din secolul al XVII-lea, va găzdui o expoziție a artistei britanice Jessica Warboys, care explorează suprapunerea dintre cultura creată de om și natură. Intitulată „This Tails Grows Among Ruins”, expoziția va combina o instalație video și sonoră multicanal cu un colaj de mari dimensiuni de picturi neîntinse.

O lucrare a artistului elvețian Urs Fischer va fi expusă în Place Vendôme. Intitulată „Wave” (2018), este o sculptură din aluminiu de 5 metri înălțime, bazată pe o movilă de lut care a fost presată, frământată de artist. Bucata de lut, purtând urmele mâinilor lui Fischer, a fost apoi mărită, amplificând detaliile tactile lăsate pe material.

Proiectul este prezentat de Gagosian (New York, Basel, Londra, Los Angeles, Geneva, Hong Kong, Paris, Roma, Basel, Gstaad, Atena).

Cererile pentru a prezenta lucrări de artă în cadrul programului public au fost deschise tuturor galeriilor, indiferent de participarea lor la Paris+ par Art Basel. În perioada 19-22 octombrie, studenți de la École du Louvre vor fi prezenți în toate spațiile în care vor fi prezentate lucrări de artă pentru a oferi informații vizitatorilor.

Nouă discuții despre discursul cultural contemporan

Programul Conversații din acest an va fi realizat în colaborare cu Centrul Pompidou și va avea loc în clădirea proiectată de Renzo Piano și Richard Rogers, situată în inima cartierului Marais. Curatoriat pentru al doilea an de Pierre-Alexandre Mateos și Charles Teyssou, Conversații va cuprinde nouă discuții care vor investiga discursul cultural contemporan. Programul va omagia figuri avangardiste precum Chantal Akerman și Antonin Artaud; va explora intersecția dintre colecționarea de artă și modă; va pune în lumină furnizorii de mituri contemporane, de la studiourile Walt Disney la cultura travestiților; va explora legăturile dintre Paris, Maghreb și Caraibe; și va cuprinde formate cunoscute din programele Art Basel Conversations, cum ar fi Premiere Artist Talk și The Artist and The Collector.

Accesul la întâlnirile din programul Conversații, care va avea loc între 19 și 21 octombrie, este gratuit pentru public. Programul se va desfășura în limbile engleză și franceză, cu traducere simultană. Mai multe detalii vor fi anunțate în septembrie.

Paris+ par Art Basel, la Grand Palais Éphémère, are loc între 20 și 22 octombrie 2023, cu zile de avanpremieră pe 18 octombrie și 19 octombrie, precum și cu un vernisaj accesibil publicului în după-amiaza zilei de 19 octombrie.

Galeria românească Plan B, inițiativă a lui Mihai Pop și Adrian Ghenie, cu sedii în Cluj-Napoca și Berlin, va participa din nou la Paris+ par Art Basel, târg de artă ce se află la a doua ediție.

Anul trecut, Art Basel a ținut prima pagină a ziarelor atunci când a anunțat că va organiza un nou târg la Paris, care va avea loc în fiecare an în luna octombrie, când, în mod normal, se desfășura târgul francez FIAC. Art Basel a câștigat contractul pentru Grand Palais de la FIAC, care a sfârșit prin a nu mai monta o ediție în 2022. Este așteptat ca această ediție a târgului la Grand Palais Éphémère, spațiu temporar, să fie ultima acolo, întrucât Grand Palais se va redeschide după renovări în vederea pregătirii Jocurilor Olimpice de vară din 2024 de la Paris.