Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Părți dintr-o sculptură Anselm Kiefer în valoare de 1 milion euro, furate în Franța
anselm kiefer, doc

Părți dintr-o sculptură Anselm Kiefer în valoare de 1 milion euro, furate în Franța

Părți dintr-o sculptură a lui Anselm Kiefer despre care se crede că valorează în total aproximativ 1 milion de euro au fost furate din depozitul artistului din orașul francez Croissy-Beaubourg.

Procurorii nu au precizat exact ce lucrare a fost vizată, dar alte opere ale lui Kiefer, precum „The High Priestess/ Zweistromland” (1985/86), s-au bazat anterior pe aceste tomuri false grele în serviciul explorării traumei germane postbelice. Acea sculptură, de exemplu, face aluzie la arhivele păstrate de naziști.

„Imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat patru indivizi care au trecut bariera parcării, au intrat și au tăiat gardul de oțel care înconjoară lucrarea, înainte de a fugi cu cărțile din plumb care făceau parte din aceasta”, a declarat un procuror din orașul Meaux pentru The Guardian.

Nu e prima dată când hoții au intrat în uriașul depozit al lui Kiefer și au plecat cu o parte din operele sale de artă. Un incident asemănător a avut loc în 2016, când o stivă de 13 tone de sculpturi în formă de cărți a fost furată împreună cu mult mai multe tone de marmură brută. Acel furt a reprezentat un prejudiciu de mai mult de 2 milioane de euro. Apoi, în 2019, hoții au deteriorat o sculptură a lui Kiefer la depozit în timp ce încercau să ia o parte din plumbul brut ce urmat să fie folosit pentru aceasta.

În ambele cazuri, anchetatorii francezi au susținut că hoții urmăreau materialele, nu sculpturile, și că nu au înțeles valoarea operelor de artă. Un raționament similar a fost din nou lansat de procurorii din Meaux. Acest furt a avut loc în contextul în care documentarul „Anselm” al lui Wim Wenders, care va ajunge în cinematografele din SUA începând de vineri. Filmat în 3D, documentarul analizează arta și cariera lui Kiefer și prezintă imagini din depozitul său.