Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Patru capodopere de Monet au ars într-un incendiu. Bătălie juridică de 45 de milioane de dolari pentru plata asigurării
prairie, ciel nuageux

Patru capodopere de Monet au ars într-un incendiu. Bătălie juridică de 45 de milioane de dolari pentru plata asigurării

Patru tablouri de Claude Monet care au aparținut fondatorului unei firme de investiții au fost distruse într-un incendiu, potrivit documentelor depuse la un proces privind asigurarea operelor pe care soția sa l-a intentat anul trecut.

Tablourile de Monet ar fi putut valora până la 45 de milioane de dolari, conform documentelor, care solicită rambursarea banilor de la compania de asigurări Hiscox. Cel puțin unul apăruse în licitație încă din 2019.

Procesul o opune pe Julie Schulz Halbower, soția managerului firmei de investiții private Matthew Halbower, companiei de asigurări Hiscox, despre care susține că a „refuzat” să plătească integral pentru cele cinci opere distruse când casa familiei Halbower din Michigan a luat foc. Hiscox a plătit parțial pentru trei dintre ele, a susținut Halbower, și nu a plătit deloc pentru celelalte două.

Hiscox, în răspunsul său către Halbower, a declarat că incendiul a dus la o „pierdere totală” a casei lor și a operelor de artă din interior, dar a negat că acordul de asigurare a necesitat o plată.

Rapoartele despre proces au ajuns în presă cu aproape un an în urmă. Procesul a fost inițial intentat în august 2022 la Circuit Court of the County of Oceana, iar ulterior a fost mutat la Western District Court of Michigan’s Southern Division.

În luna noiembrie a anului trecut, într-un articol din Art Newspaper care a prezentat știrea despre proces, Robert Read, șeful departamentului de artă și clienți privați de la Hiscox, s-a referit la sarcina de a determina cât de mulți bani ar trebui să fie dați în cazul operelor de artă pierdute ca fiind o „provocare zilnică” și a spus: „Diferiți experți vor veni cu recomandări diferite, abilitatea pentru asigurătorii de artă este de a găsi o cifră rezonabilă care să fie acceptabilă pentru toate părțile”.

Patru pânze de Monet, una de Picabia

La momentul realizării raportului The Art Newspaper, nu era clar ce opere făceau parte din procesul intentat de Halbower, deoarece acestea erau menționate în plângerea inițială folosind pseudonime vagi, fără artiști menționați. Dar înregistrările ulterioare au dezvăluit că patru dintre lucrări erau picturi de Monet, iar o a cincea era o pânză de Francis Picabia.

În septembrie anul trecut, MLive a publicat un raport în care a comparat pseudonimele enumerate cu operele de artă menționate de Matthew Halbower și de reprezentanții Hiscox în e-mailurile prezentate ca probe. „La Route de Vétheuil” (1880), de exemplu, a fost numită în proces ca „Path”, iar Halbower s-a referit la ea într-un e-mail ca fiind „Monet Path”.

În cazul „La Route de Vétheuil”, în acțiunea intentată de Julia Schulz Halbower se susținea că acesta valora 14 milioane de dolari și că, potrivit contractului de asigurare, Hiscox trebuia să plătească 16 milioane de dolari la distrugerea sa.

Unul dintre tablourile lui Monet, „Prairie, Ciel Nuageux” (1890), apăruse la o licitație Sotheby’s din 2019, unde s-a vândut cu puțin sub 6 milioane de dolari. Trustul Halbowers îl achiziționase în 2021, potrivit documentelor depuse la procesul care este încă în curs.

Record Monet de 110 milioane de dolari

Valorile furnizate de Halbower pentru aceste tablouri de Monet le fac să fie valoroase, dar nu la fel de scumpe ca altele ale pictorului impresionist, al cărui record de licitație se ridică în prezent la 110,7 milioane de dolari.

Tabloul lui Picabia, intitulat „Ruines de Passy-les-Tours, effet de soleil” (1906), datează dintr-o perioadă în care artistul lucra încă în mod impresionist, înainte de a fi asociat cu mișcarea Dada, și pare să fie evaluat la o sumă mult mai mică decât cele pentru operele de Monet. Halbower a declarat că tabloul valorează 325.000 de dolari și că Hiscox a plătit pentru el 333.315 dolari.

Foto credit: „Prairie, Ciel Nuageux” (1890), Sotheby’s