Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Paul Gherasim și Christian Paraschiv, în expoziție la MNTR
afis mucenicii, gherasim, paraschiv

Paul Gherasim și Christian Paraschiv, în expoziție la MNTR

Paul Gherasim și Christian Paraschiv, artiști membri fondatori ai grupului Prolog, sunt reuniți într-o expoziție care va fi deschisă în Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român în perioada 28 mai – 16 iunie.

„M-UCENICII / A Friendship, Paul Gherasim (1925 – 2016) și Christian Paraschiv” va fi vernisată în 28 mai, la ora 18:00.

Expoziția aduce în lumină doi artiști legați de crezul religios ortodox. În anii ’60 – ’70, Paul Gherasim, înconjurat de Ioan Alexandru, Radu Petrescu, Daniel Turcea și alții, a lucrat la o serie intitulată „Bolta de lumină”, unde geometria pură reia construcția bolților bizantine. Pe lângă această temă, vor fi prezentate lucrări din seriile „Țăranilor” și „Martirilor”. De cealaltă parte, Paraschiv propune lucrări din seria „tumulus, relicve, foișoare”.

Cei doi au legat o strânsă prietenie, începută odată cu expoziția din decembrie 1981 de la galeria Simeza, intitulată „Strunga”. În 1985, au înființat, împreună cu trei colegi, grupul Prolog care continuă să existe cu aceleași crezuri ce i-au legat: întoarcerea la natură, prietenia, lucrul împreună, puritatea florii de măr. Membrii săi nu au fost legaţi de un anume curent artistic. S-au dezvoltat individual, dar, periodic, s-au întâlnit pentru a expune împreună. De-a lungul existenţei sale, grupul Prolog a polarizat oameni din variate domenii – arhitecţi, scriitori, istorici, critici – care împărtășesc aceleaşi valori umane, morale şi estetice.

La vernisaj vor vorbi Silvia Paraschiv Ungureanu, Christian Paraschiv și Emil Ene. Expoziția poate fi vizitată în perioada 28 mai – 16 iunie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.