Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Peisajele idilice ale lui Klimt din zona rurală austriacă sunt expuse la New York
gustav klimt, “the large poplar i,” 1900

Peisajele idilice ale lui Klimt din zona rurală austriacă sunt expuse la New York

Expoziția „Klimt Landscapes”, organizată în prezent la Neue Galerie, se concentrează asupra unei părți semnificative din opera lui Gustav Klimt, care a fost umbrită de faimoasele portrete târzii ale artistului.

Gustav Klimt, pictor simbolist vienez și cofondator al mișcării Secession vieneze, s-a remarcat mai întâi ca pictor mural. Mai târziu, a devenit cunoscut pentru picturile sale cu femei, inclusiv cele care se remarcau în societatea vieneză în perioada 1901-1909. Această perioadă din cariera artistului a fost supranumită „Faza de aur” și a fost caracterizată de portrete izbitoare, împodobite cu foiță de aur strălucitoare, care au captat imaginația publicului timp de decenii.

Peisaje realizate en plein-air

Pictate cu precădere între 1898 și 1918, peisajele lui Klimt au fost realizate în timpul vacanțelor de vară în zona rurală austriacă, în special la Lacul Attersee din regiunea Salzkammergut. Aceste lucrări reprezintă o parte substanțială din întreaga operă a lui Klimt și au fost celebre în timpul vieții sale.

klimt “sunflower” (1907 08)

„Sunflower” (1907-08)

În iarna anului 1903, aproximativ 20 de peisaje au fost expuse în singura expoziție personală de anvergură a artistului la Viena înainte de moartea sa. Cunoscute pentru formatul lor pătrat inovator, care trăda interesul artistului pentru fotografie, și realizate en plein-air (în aer liber), o abordare preferată și de impresioniști, aceste lucrări bucolice au fost lăudate de criticii contemporani și au fost foarte căutate de colecționari.

forester'shouseinweissenbachii 018

„Forester’s House in Weissenbach II (Garden)” – 1914

Actuala expoziție combină elemente importante din colecția Klimt a Neue Galerie cu împrumuturi importante din mai multe colecții private și publice din Statele Unite și Europa. Scenele din natură ale lui Klimt sunt contextualizate în traiectoria mai largă a carierei sale artistice, care a evoluat de la un stil de pictură academic spre o mai mare adoptare a tendințelor simboliste și Art Nouveau.

klimt two girls with oleander

„Two Girls with Oleander” (1890-92)

Fotografiile și obiectele de design ale artiștilor de la Wiener Werkstätte (Atelierele Vieneze) însoțesc picturile lui Klimt și subliniază poziția centrală a artistului în mediul artistic vibrant al Vienei de la începutul secolului al XX-lea.

Expoziția accentuează, de asemenea, relațiile personale importante ale lui Klimt, de exemplu cu designerul de modă Emilie Flöge, a cărei familie artistul o însoțea adesea în vacanțele sale de vară productive. Expoziţia va rămâne deschisă până în 6 mai.

Foto credit: Neue Galerie New York – Gustav Klimt, „The Large Poplar I”, 1900