Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Performance și artist talk Ștefania Crișan, la Galeria Sector 1
stefania crisan, geamăna, 2017 2021

Performance și artist talk Ștefania Crișan, la Galeria Sector 1

Un performance realizat de Ștefania Crișan și o prezentare susținută de artistă sunt programate la Galeria Sector 1 de la Combinatul Fondului Plastic pe 29 iulie, între orele 19:00 și 19:30, parte din expoziția de grup „Mother’s Nature”, curatoriată de Maya Økland și Cristina Bută.

Performance-ul „Reverse the Entropy”, în dialog cu instalația video „Geamăna”, a fost realizat după prima interacțiune, în 2017, a artistei cu peisajul din satul Geamăna, scufundat sub apele toxice ale unui lac de decantare. La sfârșitul anilor ’70, regimul Ceaușescu a sacrificat acest sat de la poalele Carpaților Occidentali pentru a exploata minele de cupru de la Roșia Poieni, forțând astfel 365 de familii să plece. În prezent, exploatarea cuprului și a altor metale în munții de la Roșia Poieni provoacă un dezastru ecologic care se întinde pe o suprafață de peste 130 de hectare, cu aproximativ 27 de milioane de tone de deșeuri depuse în lac în fiecare an.

Singura urmă a fostului sat, acoperișul bisericii, simbolul sacrului, răsare din apa devenită portocalie din cauza prezenței cianurilor. Aceasta reprezintă un „vestigiu al viitorului” și un avertisment, consideră artista. La prima vizită, artista a cunoscut două femei care locuiau în apropierea lacului contaminat. Când s-a întors în 2018, a aflat că una dintre ele a murit. Sculptura performativă „Ophelia and the Anthropocene” este un „portret-recipient”, o reflexie asupra morții, dispariția și transformarea materiei, un omagiu adus celei decedate.

Proiect de activism poetic

„Geamăna” este un proiect de activism poetic care cuprinde mai multe lucrări. Ștefania Crișan a adunat imagini, obiecte și testimoniale de pe sit și, printr-o raționalizare fină, le-a tradus în performance-uri, instalații, sculpturi și cântece intuitive.

Expoziția de grup „Mother’s Nature” explorează posibilele înțelesuri ale noțiunii de „mamă” în diferite practici de artă contemporană. Expun artiști din Norvegia și România – Cristina David, Jasmina Al-Qaisi, Kiyoshi Yamamoto, Monica Winther și Ștefania Crișan. Ea poate fi vizitată până pe 24 august 2023.

Ștefania Crișan (n. 1993, România) este interesată de teme conectate cu Antropocenul, chestionând paradoxuri între oroare și frumusețea unei catastrofe, între observarea inversiunii imposibile a entropiei și a virtuților vindecătoare ale practicilor ritualice; între moartea unui peisaj și moartea unei picturi. Este câștigătoarea Premiului Luxemburg pentru Încurajarea Artiștilor din 2022 și a expus la FRAC Lorraine, Casino Luxemburg, Stadtgalerie Saarbrücken și Centrul Pompidou-Metz. Trăiește și lucrează în Metz, Franța.

Fotografie publicată prin amabilitatea artistei