Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Peste 1.000 de cărţi din biblioteca personală a fostei judecătoare la Curtea Supremă a SUA, Ruth Bader Ginsburg – scoase la licitaţie

Peste 1.000 de cărţi din biblioteca personală a fostei judecătoare la Curtea Supremă a SUA, Ruth Bader Ginsburg – scoase la licitaţie

Respectiva licitaţie este organizată online de Bonhams, între 19 şi 27 ianuarie şi include volume cu dedicaţii semnate de Gloria Steinem, Toni Morrison sau Antonin Scalia, arată Bloomberg.

“Cred că oamenii interesaţi de istoria Americii şi de istoria sistemului judiciar vor fi entuziasmaţi”, a mărturisit Catherine Williamson, director al departamentului care se ocupă de cărţi rare şi manuscrise la Bonhams. Potrivit acesteia, estimarea pentru respectiva licitaţie este de 60.000 de dolari, dar ea crede că suma totală va “multiplica” această estimare.

La moartea sa, la vârsta de 87 de ani, Ruth Bader Ginsburg a lăsat în urmă o bibliotecă uriaşă, creată alături de soţul ei, Martin Ginsburg, timp de şase decenii.

O parte din texte au şi notiţe scrise de judecătoare, cum ar fi exemplarul din Harvard Law Review (1957-1958).

Dar biblioteca nu cuprinde doar lucrări de Drept. Ginsburg a fost prietenă şi a rezonat cu personalităţi din multiple domenii, aşa că, printre loturile licitaţiei ce va avea loc în a doua jumătate a lunii se regăsesc cărţi scrise şi cu dedicaţii personale de Jane Goodall, Al Gore, Toni Morrison şi Gloria Steinem.

Ruth Bader Ginsburg este în SUA nu doar imaginea unui judecător onest, ci este şi un model de luptă pentru drepturile civile, inclusiv pentru drepturile femeilor. Ea a murit în septembrie, 2020. A fost judecător la Curtea Supremă din 1993.

Credit foto: Bonhams via Bloomberg (exemplarul Harvard Law Review 1957-1958 adnotat de Ruth Bader Ginsburg)