Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Picasso și Dalí. Bestiar”, la Castelul Cantacuzino – Sculptură, gravură, tapiserie, ceramică și tehnică mixtă
picasso dali, bestiar

„Picasso și Dalí. Bestiar”, la Castelul Cantacuzino – Sculptură, gravură, tapiserie, ceramică și tehnică mixtă

Expoziția „Picasso și Dalí. Bestiar” a fost inaugurată la Castelul Cantacuzino din Bușteni pe 2 noiembrie și cuprinde mai mult de o sută de lucrări de sculptură, gravură, tapiserie, ceramică și tehnică mixtă ale celor doi artiști spanioli.

Galeria de artă a castelului va găzdui această prezentare până pe 24 martie 2024.

La jumătate de veac de la  moartea lui Pablo Picasso și aproximativ 35 de ani de la cea a lui Salvador Dalí, această expoziție explorează dialogul artistic dintre cei doi, pornind de la numeroasele reprezentări ale animalicului în creațiile lor.

Colecția traversează aproape toate tehnicile în care ei au excelat, de la tehnică mixtă la sculptură și gravură, tapiserie și ceramică, linogravură și litografie, până la exemplare rare de bibliofilie. Toate cele peste cele 100 de lucrări și obiecte fac parte din colecția privată de artă a colecționarului român Adrian Șocu, în prezent stabilit la Paris.

Scene de coridă și Don Quijote

În lucrările expuse se regăsesc scenele de coridă, centaurii și minotaurii lui Picasso, dar și caii și animalele fantastice ale lui Dalí. Nu lipsește nici personajul Don Quijote al lui Miguel de Cervantes, un simbol al idealismului exaltat, prezent în operele ambilor artiști.

Mai mult, pentru prima dată în 57 de ani de la prima expoziție Picasso din România, „Litografii și Linogravuri”, de la Muzeul de Artă RSR, este expusă nu doar suita completă de 45 de linogravuri Picasso, ediția Cercle d’Art 1962, dar și o lucrare de excepție, „Ceramică cu Fauni” (Madoura, 1961), un exemplar al acestei linogravuri făcând parte din colecția permanentă a Metropolitan Museum of Art din New York.

Bestiar” este a șaptea expoziție în cei opt ani de la inaugurarea galeriei de artă a castelului. Expoziția este însoțită de un valoros catalog bilingv, cu aproximativ 100 de ilustrații ale lucrărilor. Biletele de acces se achiziționează direct de la intrarea în castel, iar accesul în galerie se face exclusiv în cadrul tururilor ghidate.

Pablo Picasso este, în prezent, protagonistul unei ample expoziții deschise la MARE/ Muzeul de Artă Recentă din București, iar o expoziție Salvador Dalí va fi vernisată în decembrie, la Arcub.

În urmă cu un an, Castelul Cantacuzino din Bușteni a găzduit cea mai mare expoziție din România dedicată artiștilor Francisco de Goya și Salvador Dalí și controverselor stârnite de arta lor.