Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictori cubanezi contemporani, la București
diana balboa

Pictori cubanezi contemporani, la București

Expoziția „Cuban Contemporary Painters”, care cuprinde lucrări semnate de șase artiști din insulă, va fi deschisă la hub-ul de artă The Lobby din București.

Expun atât artiști emergenți, cât și cu experiență, numitorul comun al proiectului fiind amprenta pe care ei o au în arta contemporană.

Michel Mirabal (n. 1974) provine dintr-o familie cu rădăcini culturale relevante, ai cărei reprezentanți cei mai cunoscuți pe scena artistică sunt bunica paternă, cântăreața și actrița Martha Jean-Claude, și mătușa sa, cântăreața de operă Linda Mirabal. A creat 11 serii reprezentative de elemente emblematice ale naturii umane și ale mediului nativ, cărora le încorporează nuanțele experiențelor și idealurilor sale, pentru a rezulta o simbioză personală între cultura cubaneză și percepțiile unui spirit internațional.

Betzi Arias López (n. 1971) s-a implicat în diverse proiecte culturale, multe dintre ele cu scop filantropic, între care „El festin del gato” și „Sonarawake” (pentru îmbunătățirea calității vieții copiilor fără protecție filială). A început să apară în expoziții ca artist popular în 2009 și continuă în diferite evenimente cu participare notabilă, între care demersul artistic multi-disciplinar coordonat de artista Diana Balboa. Are lucrări în colecții private din țări precum Argentina, Portugalia, Franța, SUA, Brazilia, Venezuela și Spania.

Diana Balboa (n. 1945), pictoriță, desenatoare și  ceramistă, laureată cu Distincția pentru Cultură Națională, Premiul „Femeia Cubaneză 8 martie” din partea Federației Femeilor Cubaneze, Ordinul de Recunoștință „Perla Sudului” al orașului Cienfuegos și din partea diferitelor instituții ale insulei, precum și premii și mențiuni la saloane și expoziții. A oferit cursuri și conferințe înregistrate în Cuba, Peru, Venezuela, Spania, Mexic. A fost jurat la numeroase concursuri și saloane de arte vizuale.

Sándor González Vilar (n. 1977), supranumit un „titan al cărbunelui” datorită manierei sale de lucru, cu o schiță inițială plină de realism, care ulterior se stabilizează definitiv sau nu pe pânză, carton, sau alte suporturi, pentru a se închega într-o operă străină de diletantism și academism. A lucrat în cinematografie și realizează și artă video și instalații cu proiectoare de 16 mm și 8 mm. Cu mai mult de 50 de expoziții personale și 160 de expoziții de grup, în Cuba și în străinătate, opera lui face parte din colecții private din țara natală și din străinătate. O lucrare a lui se află în colecția Sfântului Scaun, dăruită cardinalului Tarcisio Bertone, care a fost secretar de stat al Sanctității Sale Benedict al XVI-lea. A participat la realizarea a 59 de picturi murale, a ilustrat cărți, a conceput coperți de albume, desene textile și afișe.

Yari Delgado (n. 1992), ilustratoare de cărți pentru copii și alte texte, pentru edituri cubaneze și străine. Opere ale ei se regăsesc pe coperțile multor reviste și a lucrat cu realizatori de documentare despre pandemia Covid-19 și inegalitățile de gen (cu regizorul Lisset Vila și Casa de Producție Palomas, 2022). A expus în Brazilia, Cuba, România și Italia și a fost câștigătoarea unor concursuri de ilustrație și fotografie, sponsorizate de Cuba, UNICEF și Cittadellarte/ Fondazione Pistoletto.

Juan Leo Brower (n. 1973), absolvent al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro, are numeroase expoziții personale în Austria, Cuba și Spania, și a participat la aproximativ 30 de expoziții colective. Lucrări ale lui fac parte din colecții private din Spania, Mexic, Japonia, Statele Unite, Franța, China, România, Marea Britanie, Italia și Cuba. În 2023, a participat la Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu, SCAF-2023, la Muzeul Brukenthal.

Expoziţia poate fi vizitată în intervalul 13 martie – 10 aprilie, la The Lobby, în Calea Victoriei nr. 68-70.

Imagine: „Rumberos en La Habana III”, 2001, Diana Balboa (c) Moises Valdes Gallery