Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictorul Gheorghe Coman expune în august la Palatul Mogoșoaia
gheorghe coman

Pictorul Gheorghe Coman expune în august la Palatul Mogoșoaia

Pictorul Gheorghe Coman va expune în luna august la Galeria Ghețăria din curtea de onoare a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia. „De la vis la realitate” va fi deschisă în perioada 5 – 20 august.

Vernisajul expoziției curatoriate de Sebastian Crăciun va avea loc pe 5 august, de la ora 17:00.

Vor fi prezentate, între altele, lucrări recente care se înscriu într-o nouă directie a creației lui Gheorghe Coman. După ce a excelat în peisajul urban, în lumea marinelor și a abordat frumusețea corpului uman, Gheorghe Coman se apropie – într-o manieră proprie – de natură, de o temă actuală – disparitia pădurilor. Artistul urmărește transformările pe care pădurile, lemnul le suportă.

Despre Gheorghe Coman

Născut în Prahova, stabilit în București de multă vreme, Gheorghe Coman a absolvit Universitatea Națională de Arte din Capitală. A avut, încă din anii ’90, numeroase expoziții personale, a participat la tabere de creație și la expoziții de grup.

Reprezentative sunt prezențele pe simeze din anii 2000, 2006, 2007 si 2008 de la Palatul Suțu, apoi de la Casa de Cultură Geo Bogza din Câmpina, cele din anii 2007 si 2009 de la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Național, și cele din anul 2011 de la Institutul Italian de Cultură din Bucuresti si de la Casa de Cultură Buftea. Lor li se adaugă expoziții personale din anii 2014 si 2016, la Galeria Regală din Sinaia în anul 2017, diverse expozitii de grup la Sala Dalles, apoi la Ateneul Român, Opera Natională Română, Muzeul Țăranului Român și Palatul Patriarhiei (Sala Europa Christiana), la Biblioteca Națională a României și la Salonul de toamnă de la Palatul Parlamentului.

Gheorghe Coman este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 2022, a câstigat premiului întâi pentru pictură, la Bienala „Gheorghe Petrașcu”, editia a XVI-a, iar de curând a fost invitat în Taberele Internationale „Plein Air” – ediția I de la Tulcea și „Vlaicu Ionescu” – editia a XVI-a de la Călimănești.

Despre artist, criticul de artă Luiza Barcan nota: „Pictor uluitor de prolific, Gheorghe Coman se remarcă în peisajul artei româneşti contemporane îndeosebi ca un atent observator al naturii, ca un peisagist continuu fascinat de formele şi culorile în continuă mişcare ale lumii exterioare. (…) Se manifestă cu deplină spontaneitate şi sinceritate în faţa motivului, dorind mai mult să transmită prin pânzele sale emoţia momentului care trece, decât să-şi subsumeze compoziţia unei maniere căutate şi deja aplicate ca o reţetă. Deplin stăpân pe culoare şi compoziţie, artistul îşi scaldă în lumină lucrările ori, dimpotrivă, le tratează în clar-obscur, lăsând astfel să se facă simţit şi misterului inerent al colţurilor de lume pe care doreşte să le transfigureze în pânzele sale”.